Дафинов лист: Състав, ползи и кой не трябва да го използва

Дафиновият лист е една от подправки, използвани от човечеството от най-древни времена. Хората отдавна са разбрали, че „царят“ на подправките може да им бъде полезен не само в кухнята.

Билкови рецепти при болен стомах

Доказано е, че много подправки имат положителен ефект върху човешкото здраве. Днес ще разгледаме по-отблизо ползите от дафиновия лист, чиито полезни свойства са легендарни.

Химическият състав на дафиновия лист

Витамини А, С, В и РР, селен, магнезий, калий, фосфор, манган, калций, мед, основни и танини, диетични фибри, органични киселини … Това не е целият, но доста ясен списък с полезни вещества.

Лечебни свойства на дафинов лист

На първо място, той се счита за естествен антисептик и това не са просто думи, а научно доказан факт. Растението има антибактериални и противогъбични свойства, помага при възпаление, снабдява организма с витамини, премахва токсините и солите на тежките метали от кръвта, подобрява апетита, ускорява метаболитните процеси и укрепва имунната система. 

Борба с хронично възпаление

Смята се, че хроничното възпаление е най-честата причина за много заболявания, вариращи от диабет тип II до болестта на Алцхаймер. Редовната консумация на храни с добавка на дафинов лист помага за намаляване на някои маркери на възпаление в кръвта.

Билков чай лекува ставите за 7 дни

С гъбички и микроорганизми

Дафиновият лист помага за потискане на растежа и размножаването на патогенни гъбички, особено ефективен е срещу рода Candida. Именно тази гъбичка често причинява увреждане на кожата и хранопровода. Учените са открили също, че етеричните масла от дафинов лист потискат размножаването на някои микроорганизми.

С дерматит и акне

Дафиновият лист помага и в борбата с дерматит. Отвари и инфузии, базирани на него, се използват за лечение на алергични обриви и акне, екзема, помагат за облекчаване на възпалението и успокояват сърбежа, облекчават подуването и минимизират зачервяването.

Помага при артрит и артроза

Благодарение на своите антисептични и противовъзпалителни свойства, дафиновият лист помага в борбата с артрит и артроза. Хората, които са правили компреси с дафинов лист, твърдят, че ефектът е невероятен.

Установиха коя диета удължава живота

Ползи от дафинов лист за жени

Смята се, че дафиновият лист е полезен за жените, но има и няколко сериозни противопоказания. Смята се, че помага при различни възпаления и менструални проблеми, а също така изравнява хормоналния фон по време на менопаузата.

Известно е, че дафиновият лист е добър за оформяне на тялото: премахва излишната течност и помага за разграждането на мазнините. Въпреки това той е силно противопоказен по време на бременност и кърмене.

На кого още не се препоръчва дафинов лист

Тази чудесна подправка има своите противопоказания. Най-важното: в големи количества е вреден за здравето. Дафиновият лист не се препоръчва при хроничен запек, по време на обостряне на заболявания на бъбреците, черния дроб, сърдечно-съдовата система, язва на дванадесетопръстника и стомаха, както и при хора, склонни към алергии.

Източник: Здравето

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *