Как да си направим здравословни пуканки

Пуканките са една от любимите ни храни за гризкане и когато повечето хора отиват на кино, похапват точно това – пуканки по време на филм. Но възниква въпросът дали пуканките са по-здравословни от други закуски като чипс или са също толкова вредни?

Пуканките не са нищо повече от цяло зърно царевица. Въпреки че при приготвянето им се използва малко мазнина, те не се считат за нездравословна храна, пише „Локално“, цитиран от БГНЕС.

Според състава си пуканките имат много фибри и малко калории. По-конкретно, една чаша пуканки съдържа: 31 калории, 1 g протеин, 0,4 g мазнини, 6 g въглехидрати, 1 g фибри и 0,07 g захар, което ги прави чудесен заместител на снаксовете.

Защо пуканките са толкова полезни?

Въпреки това, можете лесно да развалите калорийната стойност на пуканките, като добавите масло, сирене, карамел или други гарнитури. Тогава всички приказки за пуканките като здравословна храна спират.

Що се отнася до пуканките за микровълнова печка, избягвайте ги, защото са с високо съдържание на сол и наситени мазнини и има риск от развитие на специален вид белодробно заболяване, свързано с диацетил – химикал, използван в маргарина за пуканки. С други думи, добрите, стари пуканки, които правите в стара тава с няколко капки олио, са най-добри.

Източник: Здраветп

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *