Топеното сирене е полезно за костите и ставите

По принцип, топеното сирене едва ли не се смята за „втора ръка“ продукт. Но се оказва, че има заболявания на опорно-двигателния апарат, при които се препоръчва именно някакъв вид топено сирене. То е полезно както в периода на възстановяване след счупвания и операция на кости и стави, така и по време на активния растеж на скелета. 

Единствено трябва да не прекаляваме с него, тъй като има висока калоричност. Само за информация, то било изобретено случайно преди повече от век. Един от производителите на сирене в Швейцария бил принуден да разтопи излишъците от производството и получил нов продукт.

А през 1916 г. известна американска компания за първи път патентова собствено произведено топено сирене. През 1950 г., пак в САЩ, патентоват топено сирене с полутвърда консистенция – нещо подобно на колбасите. 

Как да си направим здравословни пуканки

Топените сирена са богати на белтъчини: в 100 г от продукта може да се съдържат от 10 до 20 г белтъчини. Той има и не малко минерални вещества – натрий и фосфор, калций и магнезий.

Затова топените сирена се препоръчват на пациенти със заболявания на опорно-двигателния апарат в период на възстановяване след счупване и операция на кости и стави, по време на активен растеж на скелета. В по-малки количества съдържа и други полезни минерали и витамини. 

Има си и своите минуси, разбира се. Маслеността на топеното сирене е доста висока – от 30 до 60%, понякога и повече. Затова маслеността на 100 г от продукта е от 220 до 360 ккал. И съответно, не се препоръчва при затлъстяване, атеросклероза и други нарушения на мастната обмяна.

Освен това, съдържа много сол, заради което не трябва да се злоупотребява с него при болести на сърдечносъдовата система, бъбреците и други патологии, свързани с отоци. Не се препоръчва и за малки деца. 

Лекар назова дневната доза за консумация на яйца

Богато е на белтъчини, но не по-малко са и мазнините. Това трябва да се има предвид от хората, страдащи от затлъстяване, наднормено тегло и въобще нарушения на мастната и въглехидратната обмяна. 

Имайте предвид, че повърхността на топеното сирене трябва да е със светъл до тъмно кафяв цвят, а консистенцията – еднородна, без мехурчета и цепнатини.

При нарязване то не трябва да се троши, а да е гладко и блестящо. Важно е и как се опушва топеното сирене, ако е с качествени дървесни материали, се образува ароматна пушена коричка. Обръщайте внимание и на аромата на продукта – ако е кисел и странен, не го купувайте.

Източник: Здравето

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *