Развенчаха най-големия мит за месото и отслабването

Днес много хора съзнателно се отказват от месото. Причините за такава сериозна стъпка са различни за всеки: някои се надяват да подобрят здравето си или да отслабнат, други – просто съжаляват животните. Могат ли определени продукти да заменят месото и какво ще се случи, ако основно се храните със зеленчуци?

Свинското месо е полезно!?

С какво да заменим месото?

Това, че отказът от месо ще помогне да се справите с наднорменото тегло, е само мит, измислен от вегетарианци, твърдят диетолози. Изключвайки месото от менюто си, човек ще трябва да яде много повече храна, за да се почувства сит.

Не забравяйте, че в някои плодове и зеленчуци – картофи, моркови, праскови, сливи – има високо съдържание на захари и въглехидрати, които могат да увредят фигурата. Ето защо, не мислете, че ще отслабнете, като спрете да ядете месо и в същото време започнете да консумирате повече растителни храни и млечни продукти. Напротив, рискувате дори да наддадете на тегло.

Но да спортувате, без да включите в менюто си месо, е не само неефективно, а и вредно за здравето. Ако не получавате микронутриенти, които се съдържат само в месото от животни и птици, не можете да издържите на сериозно физическо натоварване.

Тези, които отиват във фитнеса, се нуждаят от протеинова храна. Но протеинът, който се съдържа в яйцата, соята, бобовите растения, не може да замени животинските белтъчини. Просто ще започнете да слабеете с всеки изминал ден.

Мъжете да не прекаляват с месото – то няма да увеличи потентността им

От косопад до мускулна атрофия

Според диетолози, вегетарианското меню никога няма да стане балансирано и пълноценно, защото винаги ще липсва месото. Преминаването към зеленчукова храна води до недостиг на калций, желязо и витамини от група В. Това води до общ спад на силите, отслабване на имунитета, понижаване на хемоглобина, анемия. Може да се изреждат още дълго такива диагнози.

Ако спрете да ядете месо, ще се разболявате по-често и ще се възстановявате много по-дълго време. Ще се влоши концентрацията и вниманието ви, ще се понижи качеството на работа на мозъка.

Анемията, която се развива поради липсата на витамин В12 в организма, е само половин беда. На фона на това може да се развие дори мускулна атрофия.

Също така съществува риск от влошаване състоянието на ноктите, косопад и променено възприемане на вкусовете и миризмите. Храните, които винаги сте обичали, може да ви изглеждат горчиви и не вкусни.

Без калций, съдържащ се в месото, ще започнат да ви болят зъбите и костите, а без цинка много от витамините, приети от други храни, просто няма да се абсорбират. В резултат на това пътят е само един – влошаване на здравословното състояние, тялото престава да получава жизненоважни елементи.

Лекар назова дневната доза за консумация на яйца

Личен избор

Специалистите предупреждават: дори, ако по някаква причина, сте решили да се откажете от месото, в никакъв случай не е необходимо да прехвърляте хранителните си навици на децата. Родителите по някаква причина се считат за по-умни от лекарите и смятат, че ако едно дете никога не е яло месо, то няма нужда от него.

Но, ако растящият организъм не получава витамини, желязо, калий, калций, йод заедно с месото, с ръста му може да възникнат проблеми. Костите ще станат крехки, мозъкът ще се развие много по-бавно, детето ще бъде слабо. До определена възраст тялото не произвежда протеини. Тоест, ако спрете да храните децата си с месо, убивате ги със собствените си ръце.

Разбира се, да яде месо или не, е личен избор на всеки. Някои отиват и по-далече и стават вегани и суровоядци, но всеки трябва да е наясно с негативните последици, които може да предизвика изборът му. Природата ни е създала така, че човекът трябва да яде месо.

Не всеки ден, разбира се, но месните продукти трябва да присъстват в храната. Само по този начин ще получите всички полезни витамини и микроелементи, ще се чувствате добре и ще имате здравословен вид. Помнете това и се насладете на вкусното ястие!

Милена ВАСИЛЕВА

Източник: Здравето

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *