Сокът от домати и портокали помага за по-добро усвояване на желязото

Непрекъснато съм с нисък хемоглобин, понякога имам и световъртеж. Аз съм на 25 г. и това ми пречи както в работата, така и в семейните задължения. Пих сок от нар, но не ми помогна.

Казват, че за да се повиши хемоглобинът, трябва да се яде повече черен дроб. Вярно ли е това? Какво ще ме посъветвате? И още един въпрос: тъй като от доста време страдам от анемия, това как ще се отрази на здравето ми?

Венета Добрева, гр. Пазарджик

Какво ще се случи ако пием доматен сок всеки ден

Трябва да приемате добавки с желязо в продължение на седем до десет дни след месечния цикъл. Жената по природа губи повече желязо от мъжа и тези загуби трябва да бъдат попълнени. Пресният сок е полезен, ако го пиете с препарати, съдържащи желязо или с храни, богати на този макроелемент.

Препоръчително е да използвате не само нар, но и други сокове: от ябълки, от домати, от портокали. Те съдържат органични киселини – янтарна, ябълчена, лимонена, които допринасят за по-доброто усвояване на желязо.

Диетата допълва основното лечение. Но не бихме ви препоръчали да ядете черен дроб като диетична храна. Той е депо от много витамини, микро- и макроелементи, но желязото там е здраво свързано с протеините, следователно, е недостъпно за организма ни.

Повече желязо съдържа говеждият език – 22-23 микрограма на 100 грама, след него идва телешкото и свинското. В стограмово парче пиле или заек има около осем до десет микрограма желязо. Приблизително същото е съдържанието му и в боба. Желязото обаче се усвоява десет пъти по-лошо от растителните храни. Освен това някои компоненти на храната нарушават усвояването на желязото. 

Например съдържащият се в млечните продукти калций блокира усвояването на макроелемента. Чаят също съдържа съединения, които образуват неразтворими комплекси с желязото. Тази напитка трябва да се пие няколко часа преди или след приема на препарати, съдържащи желязо.

Пикантната храна – „за“ и „против“

Анемията влияе негативно върху човешкото здраве в много посоки. Поради недостига на желязо, човек бързо се уморява, има ускорен пулс при най-малкото физическо натоварване и ходене, както и трептящи мушички пред очите, сънливост.

Може да настъпи припадък, защото мозъкът изпитва недостиг на кислород (той се доставя чрез хемоглобина) и възниква кислородно гладуване – хипоксия. Понякога се появяват и болки в областта на сърцето: сърдечният мускул също страда от липсата на кислород.

Тялото се опитва да компенсира това чрез учестяване на сърдечния ритъм и увеличаване на дихателната честота. Но, ако недостигът на кислород се увеличи и кръвоносните съдове са засегнати от атеросклероза, човек има по-голяма вероятност да развие инфаркт или инсулт на миокарда и други сериозни нарушения.

Освен това желязото чрез ензими регулира деленето на клетките в организма. Системите, които бързо се делят, страдат от липса на макроелементи: кръв, кожа, лигавици.

При възрастните може да се развие симптом на “трамвайното стъпало”: при дълбок дефицит на желязо и липсата му в мускулите (15% от всички макроелементи се намират в тях), е трудно човек да си повдигне крака и да го постави на стъпалото, за да влезе в обществения транспорт.

7 трика за отслабване при инсулинова резистентност

Поради слабостта на сфинктера на пикочния мехур се появява инконтиненция на урината при кашляне, смях. Анемията често влошава настроението: желязото регулира активността на ензимите, които влияят на психоемоционалното състояние, а когато е в дефицит, се появява раздразнителност и апатия. Човек яде банани, за да увеличи производството на “хормона на радостта” – серотонин, но това не помага. Проблемите изчезват, когато дефицитът на желязо се попълни в организма.

При анемия хората често се оплакват и от гастрит с ниска киселинност. Организмът страда поради недостиг на желязо, а атрофията на лигавицата на храносмилателния тракт не позволява на макроелемента да се абсорбира нормално. В хранопровода се появява усещане за бучка, образува се вторичен колит (чревно възпаление).

Лигавицата на окото също се променя: склерата става синя, очите сухи – възниква конюнктивит. Често пациентът страда от бронхит или фарингит, но в същото време няма инфекция.

Източник: Здравето

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *