Гроздето удължава живота

В изчерпателни проучвания, публикувани наскоро в списание Foods, беше съобщено, че дългосрочното добавяне на грозде към диетата на мишки води до уникални модели на генна експресия, намалява затлъстяването на черния дроб и удължава живота на животните, подложени на западен стил диета, с високо съдържание на мазнини. 

Ръководител на екипа от учени е д-р Джон Пецуто от университета на Западна Нова Англия.

Д-р Пецуто, който е автор на над 600 статии в научната литература, споделя, че е изумен от тези резултати. „Всички сме чували поговорката „ти си това, което ядеш“, което очевидно е вярно, тъй като всички започваме като зародиш и в крайна сметка, ставаме възрастни, като се храним.

Но тези проучвания добавят изцяло ново измерение към тази стара поговорка. Храната не само се превръща в части от тялото ни, но както показва работата ни с гроздето, тя всъщност променя нашия генетичен израз. Това наистина е забележително.“

Защо зъбите понякога стават жълти и как да си помогнете

Какъв е ефектът от тази промяна на генната експресия?

Омазняването на черния дроб е състояние, което засяга около 25% от световното население и в крайна сметка може да доведе до неблагоприятни последици включително рак на черния дроб. Гените, отговорни за развитието на затлъстяване на черния дроб, са били променени по благоприятен начин от консумацията на грозде.

Резултатите от изследването показали, че гроздето променя не само експресията на гените, но и метаболизма. Това проучване беше публикувано наскоро от съвместен екип, ръководен от д-р Джефри Айдъл в списание Food & Function.

Освен за ефекта върху гените, свързани с мастния черен дроб, проучването установило, че диетите с добавка на грозде повишават нивата на антиоксидантните гени. 

„Много хора решават да приемат хранителни добавки с висока антиоксидантна активност. В действителност обаче не можете да консумирате достатъчно антиоксиданти, за да постигнете нужния ефект. Но ако промените нивото на експресия на антиоксидантния ген, както наблюдавахме с гроздето, може да постигнете невероятни резултати”, отбелязва д-р Джон Пецуто.

Друг забележителен ефект, демонстриран в това изследване, е способността на гроздето да удължава живота на мишки, подложени на западна диета с високо съдържание на мазнини. Известно е, че този начин на хранене е свързан с неблагоприятни състояния като затлъстяване, сърдечносъдови заболявания, диабет, автоимунни болести, рак и алцхаймер. 

Лекар назова дневната доза за консумация на яйца

Добавянето на грозде към диетата забавя естествената смърт. Въпреки че съотношението на продължителността на живота на мишка към тази на човека не е точна наука, д-р Пецуто отбелязва, че резултатите от изследването при животни съответстват на допълнителни 4-5 години от живота на човек.

Как точно всичко това се отнася за хората остава да се види, но е ясно, че добавянето на грозде към диетата променя генната експресия не само в черния дроб. В предишни проучвания, публикувани в списание Antioxidantsот, д-р Пецуто и неговият екип от учени установили още, че консумацията на грозде променя и генната експресия в мозъка.

В същото време оказва положителен ефект върху поведението и когнитивните способности, които са били нарушени от диетата с високо съдържание на мазнини. Необходими са повече проучвания, но е забележително, че ежедневната употреба на грозде има защитен ефект върху мозъчния метаболизъм и това се дължи именно на промяната в генната експресия.

Милена ВАСИЛЕВА

Източник: Здравето

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *