Паническа атака? Виж симптомите и какво трябва да направиш!

Според лекарите паническите атаки се превръщат в бич за хората в големите градове.

Сред причините са забързаният ритъм на живот, малкото време за излизане сред природата и многото ежедневен стрес. Има признаци, по които можем и сами да разпознаем паническата атака, както и начини да реагираме правилно в първите мигове.

Промяна в цвета на кожата

При паническа атака човек първоначално усеща силен пристъп на слабост. Следва бърза промяна в цвета на кожата, която зависи и от кръвното налягане – от сиво и силно бледо до червено, дори с петна.

Трудно дишане

Това е един от най-плашещите симптоми, защото усещането, че не можеш да си вземеш дъх усилва страха и чувството, че земята под краката потъва. Какво да направите? Опитайте да дишате бавно и дълбоко.

Теодора Георгиева: Зависимостта към храната е вик за внимание

Гадене

Често това е първото усещане при започваща паническа атака. Какво да направите? Седнете удобно и дишайте дълбоко. Мислете, че гаденето не е свързано с отравяне. В никакъв случай не затваряйте очи, защото така се фиксирате още повече в усещанията. Напротив – съсредоточете се върху нещо странично – преминаващи хора или друг движещ се обект, мислете за околните звуци и цветове.

Учестено сърцебиене

Мнозина го свързват със сърдечна атака. И може да имат право, ако е добавена и гръдна болка. Какво да направите? Повикайте веднага спешна помощ, ако ви се случва за пръв път. Ако вече сте имали паническа атака, знаете, че симптомът е временен, и за да го преодолеете по-бързо, просто легнете по гръб и дишайте дълбоко и бавно!

Изтръпване на крайници

Едно от най-неприятните усещания при паническа атака. Какво да направите? Седнете, дишйте дълбоко и бавно. Масажирайте засегнатото място и си напомняйте, че то не е болно, а симптомът е временен и ще мине много бързо.

Броят стъпки на ден, необходими за удължаване на живота, е…

Силно чувство за страх

Интензивността му може дори да се определи като страх за живота. Какво да направите? Напомнете си, че паническата атака не е опасна за живота и затова съвсем скоро ще се почувствате отлично.

Изгубена реалност

Понякога при паническа атака човек се чувства като страничен наблюдател на ставащото със самия него или сякаш се намира в сън. Какво да направите? Доберете се възможно най-бързо до нещо, на което може да се опрете. Съсредоточете се в тактилните усещания – дали това, на което се подпирате е топло, студено, грапаво, гладко, голямо, малко и т.н.

Източник: Здравето

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *