Диетолог посочи храните, които са полезни за зрението

Диетоложката Каролин Уилямс говори за това какви продукти могат да се използват за подобряване на здравето на очите доста лесно. Те трябва да присъстват в диетата на всеки човек, съобщава Yahoo Life. 

Витамин А играе много важна роля за здравето на очите, защото може не само да укрепи роговицата, но и да направи зрението по-остро. Недостатъчното количество витамин А ще доведе до сериозни проблеми със синтеза на зрителен пигмент, наречен родопсин. В резултат на това човек е изправен пред нощна слепота и вижда много лошо на здрач или на тъмно.

Ето защо диетологът разказа какви продукти ще помогнат за подобряване на зрението и възстановяване на нужното количество витамин А в организма.

Повечето от необходимото вещество се намира в сладкия картоф. Спанакът, яйцата и зелето помагат за подобряване на зрението. Те съдържат много зеаксантин, лутеин, който може надеждно да защити ретината. Пигментите действат по абсолютно същия начин като антиоксидантите. Те са в състояние да абсорбират много сини лъчи, не им позволяват да проникнат в окото, защото в противен случай светлината провокира появата на свободни радикали, които увреждат клетките.

Как да забавим възрастовите промени в паметта, зрението и слуха?

Стридите трябва да присъстват в диетата, защото съдържат много цинк, който може да активира над 300 ензима. Той също така играе важна роля в поддържането на структурата и стабилността на протеините, присъстващи в ретината. Освен това цинкът предпазва клетките, не позволява на зрението да пада.

За да защитите не само очите, но и цялото тяло, ви е необходим витамин Е. За да направите това, трябва да ядете малко бадеми всеки ден. Ако има такъв проблем като сухота в очите, тогава диетата трябва да съдържа източници на Омега-3 – мастни риби.

Папаята съдържа много ликопен и витамин С. Бобът се счита за важен продукт за зрението. Може да се използва и за замяна на много храни, които имат висок гликемичен индекс и съдържат много фибри.

Източник: Здравето

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *