Какво трябва да четем на етикета на зехтина преди да го купим

Когато чуем “зехтин”, в ума ни изниква идеята за големи градини с маслинови дръвчета, които раждат плодове година след година.

Тези плодове, пресовани и обработени, влизат в красиви тъмни бутилки, които пазят полезните качества на течността зехтин. И след това, на финала, те идват в дома ни и овкусяват салатата за вечеря. 

Това, донякъде, е така, но далеч не изчерпва нито произхода, нито свойствата на зехтина. В действителност, той е познат на човечеството от хиляди години и е най-популярен в Испания, Италия и Гърция. Част е от столетия от т.нар. средиземноморска диета.

Кога чесънът може да се превърне в отрова

Ето и какво е хубаво да съобразявате, когато го избирате.

На първо място, следете за надпис „студено пресован“. Тогава зехтинът със сигурност е по-качествен, отколкото когато е отбелязано, че е рафиниран.

В този смисъл е добре държавата на произход на продуктите, производство и пакетиране да е една – така се ограничава възможността продуктът да е менте или пък смес от некачествени съставки. А като говорим за имитации, имайте предвид, че зехтинът е сред маслата, които имат най-много фалшификати на пазара.

Диетолог посочи какво се случва с нас, когато спрем солта

Важно е да проследите и датата на производство и срока на годност на зехтина. Препоръчително е опаковката, която купувате, да е произведена най-много година по-рано и да има още поне толкова време срок на годност за употреба.

Размерът на опаковката също е важен. Нашият съвет: не купувайте твърде големи опаковки зехтин, освен ако наистина не планирате да готвите постоянно с него. Веднъж след като е отворена, бутилката е желателно да се изразходи в рамките на два до три месеца. В противен случай започва да гранясва и да придобива неприятен вкус и мирис.

И още нещо: зехтинът е от продуктите, които трябва да съхранявате с внимание и грижа. Ако искате трайността му да се увеличи, съхранявайте го на хладно и тъмно място. Така ще получите максимално дълго време за използване, но и най-добро съхраняване на полезните му съставки.

Източник: Здравето

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *