Не си лягайте преди 21 часа вечерта

Ново изследване предполага, че ранното лягане може да играе роля относно умственото разстройство. Това е лоша новина за онези, които обичат да си лягат рано. Въпреки че качественият сън има решаващо значение за здравето на мозъка, не се престаравайте, както и с всичко останало в този живот. 

Всъщност изследването е проведено от китайски учени, именно те са стигнали до този парадоксален извод, че по-краткият по продължителност сън е защитен фактор при старческо слабоумие. 

Новото изследване показало, че хората в преклонна възраст, които предпочитат да си лягат рано, по-често се сблъскват със старческо слабоумие. Тези, които се отправят към леглото още преди 21 часа и спят повече от 8 часа, се оказали със 70% по-висок риск от деменция. 

Прекомерната сънливост – бягство от реалността

Според тези научни разработки сън от поне 8 часа и по-навременно лягане вечер са максимално преимущество за добро състояние и самочувствие както в краткосрочна, така и в дългосрочна перспектива. Включително и като профилактика на деменцията. Качественият сън почти винаги е свързан с добро здраве на мозъка, но ето, че това изследване показва, че човек не трябва да прекалява с продължителното спане. Както и с недоспиването, разбира се.

Между другото, оказва се, че и нощните кошмари веднъж седмично при хора над средна възраст също може да имат пряка връзка с развитието на старческо слабоумие. Така твърдят английски учени, но засега мащабното изследване продължава. 

Източник: Здравето

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *