Колко вредни са подсладителите?

Според мащабно западно проучване, приемът на изкуствени подсладители е свързан с по-голям риск за развитие на сърдечносъдови заболявания.

Диетолог сподели рецепти за здравословна бърза храна

Проучване, публикувано в BMJ, проследява 103 388 възрастни французи. Заключението е, че изкуствените подсладители не са безопасна алтернатива на захарта и са свързани с повишен риск от сърдечносъдови заболявания.

Средната продължителност на проследяването е девет години и през това време са настъпили 1502 сърдечносъдови инцидента.

Аспартамът е най-често консумираният изкуствен подсладител сред участниците, допринасяйки за 58% от приема на изкуствени подсладители, следван от ацесулфам калий и сукралоза.

Рецепти на народната медицина за подмладяване

Повече от половината от възрастните в проучването са консумирали изкуствени подсладители в безалкохолни напитки без добавена захар и около 30% са използвали изкуствени подсладители за добавяне към храни и напитки. Изследователите заключават, че тези хранителни добавки „не трябва да се считат за здравословна и безопасна алтернатива на захарта“.

Учените смятат, че изкуствените подсладители допринасят за здравословни проблеми и състояния като главоболие, мигрена, нервност, световъртеж, гадене, нарушена функция на черния дроб и бъбреците, нарушено зрение, храносмилателни неразположения, напълняване, затлъстяване, диабет тип 2 и други.

Източник: Здравето

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *