5 храни избавят спортисти и бременни от мускулните крампи

Неприятните спазми на мускула, познати още като мускулни крампи са изключително популярни и почти всеки ги изпитва в определен момент от живота си. Въпреки че стават по-чести с възрастта, по-младите и дори децата същото могат да изпитат неприятното схващане и болка.

В тази статия ще разгледаме как да предотвратим появата на мускулни крампи и как да се справим с тях, ако все пак ни „навестят“.

Хубавото разтягане и загряване преди физическа активност, може да предотврати мускулните крампи, които могат да се появят при интензивна тренировка.

Добрата хидратация преди, по време и след физическа активност също е важна, особено ако продължителността надвишава един час. Трябва да се избягва прекомерната умора, особено при топло време.

Крампи на краката през нощта, защо се появяват и как да се спасим

Доказано е, че всеки допълнителен прием на калций и магнезий също помага за предотвратяване на спазми, особено свързани с бременността. Пиенето на хинин (тонизираща вода) преди лягане пък може да предотврати нощните крампи.

можете да се отървете от мускулните крампи като включите в диетата си достатъчно храни богати на калий, натрий, калций и магнезий. Те се наричат електролити и можете да ги откриете в следните храни:

  • Авокадо

Авокадото съдържа около 975 милиграма калий, два пъти повече от сладкия картоф или банана, които не са режимни и няма как да похапвате.

Калият е важен, защото помага на мускулите ви да работят и поддържа сърцето здраво. Така че пестото от авокадо или няколко парченца в салатата със сигурност ще предотвратят мускулните крампи.

  • Мляко

Мялкото е естествен източник на електролити като калций, калий и натрий. Добро е за хидратиране. Най-хубавото е, че е снабдено с протеин, който помага за възстановяване на мускулната тъкан след тренировка.

Всичко това може да помогне за предпазване от мускулни крампи, така че похапвайте повече млечни продукти и няма да имате проблеми.

  • Тъмни листни зеленчуци

Те са богати на калций и магнезий. Така че добавянето на зеле, спанак или броколи към менюто ви може да помогне за предотвратяване на мускулни крампи. И една добра новина за дамите – яденето на листни зелени зеленчуци също може да помогне при менструални мускулни крампи.

Само 2 минути: Лесен китайски метод срещу разширени вени
  • Сьомга

Понякога мускулни крампи са резултат от лошия приток на кръв. Яденето на мазна риба като сьомга може да помогне за подобряването му.

Плюс това, една порция варена сьомга съдържа около 326 милиграма калий и 52 милиграма натрий, за да помогне при мускулни крампи. Не сте фен на сьомгата? Можете също да опитате друга мазна риба като пъстърва или сардини.

Рецепти на вкусни и полезни сладкиши
  • Ядки и семена

Ядките и семената са чудесен източник на магнезий. Например в една порция печени, осолени бадеми има около 74 милиграма магнезий. Повечето видове ядки и семена съдържат и калций и магнезий. Хапвайте ги поне веднъж дневно и ще забравите за мускулните крампи.

Въпреки че спазмите могат да причинят голям дискомфорт, те са преодолимо състояние в повечето случаи. Ако изпълнявате горните препоръки значително ще намалите и дори ще ограничите проблема с крампите.

Източник: Здравето

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *