Ябълките и крушите понижават холестерола през есента и зимата

Включете в зимното си меню ябълки и круши – от вкусен пай или кекс до пикантни задушени ястия. Това може да помогне за понижаване нивото на холестерола, уверяват специалисти диетолози.

Всички знаем, че високото ниво на това вещество може да се натрупва незабелязано в артериите, повишавайки риска от сърдечни заболявания и инсулт.

Вместо прекаляването с торти, сладкиши, мазно месо, което неминуемо ще повиши нивото на холестерола, можете да си приготвите вкусен пай или кекс с ябълки или круши. 

Периодичното гладуване намалява холестерола

Още по-полезно ще е, ако използвате овесено брашно. Ябълки и круши можете да добавяте и когато готвите пикантен гювеч със зеленчуци и месо, или пък рагу на фурна. Вкусно и полезно.

Крушите и ябълките съдържат специфична, разтворима разновидност на целулозата (съединителна тъкан), нарича се пектин. Именно това вещество се свързва с лошия холестерол в червата и го извежда от организма.

В същото време специалистите предупреждават, че хората с установено високо ниво на лошия холестерол не трябва да се страхуват да приемат статини. Ако, разбира се, им са предписани от лекар.  Тяхното лечебно действие е доказано от редица изследвания. 

Източник: Здравето

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *