Яйченият белтък – лекарство против високо кръвно

До такъв извод са стигнали китайски учени, като допълват, че в някои случаи яйченият белтък може дори да замени хапчетата при хипертония.

Ето как действа ежедневната консумация на яйца на организма

„Веществото, което се съдържа в яйчените белтъци, спомага за понижаване на кръвното налягане“, казват авторите на новото изследване, сътрудници на Цзилиския университет.

Проведените от изследователите експерименти показали следното: съдържащият се в кокошите яйца пептид RVPSL кара организма да работи по такъв начин, че артериалното налягане да не се повишава.

Както обясняват специалистите, този пептид блокира изработката на вещества, които провокират покачване на кръвното налягане. „50 грама пептид RVPSL приблизително са еквивалентни на две кокоши яйца. Такава доза от веществото оказва същото въздействие, както и 10 милиграма каптоприл – препарат, който се приема от хипертониците при повишено кръвно налягане”, обясняват учените.

Диетолозите забраниха сутрешното кафе

Те съобщават също така, че влизащия в състава на яйчения белтък въпросен пептид понижава високото кръвно дори и след термична обработка. Затова китайските доктори препоръчват белтъците на кокошите яйца да се консумират както за профилактика, така и за лечение на хипертонията. И не на последно място, в сравнение с лекарствата, пептидът не предизвиква странични действия, отбелязват още изследователите.

Източник: Здравето

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *