Не вземайте хапчетата с чай и кафе

Много от нас, когато отворят опаковка с хапчета, веднага изхвърлят листовката с инструкциите. Други бързо преглеждат препоръките и не обръщат внимание на нюансите на лечението. И едните, и другите след това са изненадани, че болките изобщо не отшумяват, а температурата спада твърде бавно.

Важно е внимателно да се проучат инструкциите към лекарствата, тъй като терапевтичният им ефект, до голяма степен, зависи от начина им на прием. За да се възстановите по-бързо, лекарствата трябва да се използват правилно.

Как влияе алкохолът на кръвното налягане?

Всички знаем, че е най-добре да пием таблетките с обикновена вода. Но фактът, че някои течности могат да засилят ефекта на лекарствата, не е известен на всички. Следователно, важно е да знаем кои лекарства показват повишена активност при контакт с различни напитки.

• Алкална минерална вода
Алкалната минерална вода увеличава ефекта на еритромицин, аспирин, сулфонамиди, аналгетици, тетрациклинова група, успокоителни. Абсорбцията на тези лекарства се увеличава от взаимодействието им с нея.

• Мляко
Млякото прави приемането на повечето лекарства безполезно – то буквално ги стяга и им пречи да се разтворят в стомаха. Това особено намалява ефективността на лекарствата, близки по структура до протеините: сърдечни гликозиди, кофеинови, противоязвени. Не трябва да пиете с мляко и ензимите (панкреатин и др.). 

Понякога в анотацията към лекарството (например, за дисбактериоза) производителят посочва: „Вземете с малко количество течност, с изключение на мляко“. Напитката обаче, може да бъде от полза при прием на болкоуспокояващи, йодсъдържащи лекарства и препарати при туберкулоза – лекарства, които са агресивни за стомаха.

Също така, за да се намали дразнещият ефект на лекарството върху стомаха, такива препарати могат да се приемат с кисели напитки – проблемът е, че те значително забавят абсорбцията им.
Но пиенето на хапчета с чай не се препоръчва. Танинът, съдържащ се в тази напитка, може да образува неразтворими съединения с лекарствата или да доведе до утаяване на някои от тях (кодеин, сърдечни гликозиди, папаверин, аминофилин).

3 тайни рецепти с кафе за красота и здраве

Кафето е друга напитка, с която не трябва да се приемат лекарства, особено антибиотици, като пеницилин и еритромицин. Факт е, че кафето ще спомогне за изхвърлянето на лекарството от организма, още преди да е започнало да действа, поради диуретичния ефект на кофеина. Никога не трябва да се приемат едновременно с кафе и лекарствата за понижаване на кръвното налягане.

Не трябва да пиете сок с лекарства, в които вече има киселини. Например, пиенето на аспирин с цитрусов сок ще навреди на стомашната лигавица. А някои видове сокове могат дори да причинят предозиране, тъй като увеличават ефекта на лекарствата.

Източник: Здравето

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *