Как домашните любимци влияят на здравето на собственика си

Терапевтът Людмила Лапа в интервю за RT разказа как домашните любимци влияят на здравето на собственика си.

Според експерта присъствието на домашни любимци се отразява положително на деца и възрастни. Освен това, това е особено важно и полезно за самотните хора.

„Те просто трябва да имат домашни любимци, които допринасят за балансиране на психо-емоционалното им състояние“, обясни тя.

Масаж с малка шведска горчивка

Като друг положителен момент терапевтът отбеляза честите разходки, които са както полезни, така и необходими при отглеждане на домашен любимец – особено куче.

„Когато животно е у дома, особено куче, то изисква грижи и учи децата на отговорност- това е психологическо, домашно, социално възпитание, важно за здравето на самия човек“, заключи събеседникът на RT.

В същото време тя припомни, че все повече хора страдат от алергии, като в случая някои от тях са противопоказни за домашни любимци.

„Хипоалергенният начин на живот означава да елиминираме домашния прах и да се откажем от отглеждането на животни поради факта, че има огромен риск от развитие на бронхиална астма. Има мнение, че алергиите не се лекуват, с което категорично не съм съгласна.“, каза Лапа. 

Източник: Здравето

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *