В бутилираната вода има частици пластмаса

Следвайки съветите на лекарите да приемаме повече вода, през последните няколко години все по-често предпочитаме пластмасовите бутилки – удобни за носене, по-леки от стъклените, няма опасност да се счупят. Но едва ли сме се замисляли на какъв риск подлагаме здравето си в името на удобството.

Повод за тревога

На проблема, свързан с ксеноестрогените, специалистите обръщат внимание за първи път през 70-те години на миналия век. Причината за тревогата им е скандалът, разразил се покрай препарата диетилстилбестрол (DES), който съдържа в състава си ксеноестрогени и който широко се използва за предотвратяване на спонтанен аборт.

От 1938 до 1971 г. е бил предписван на около 2-3 милиона американски жени и на около 4 милиона жени в Европа. Резултатът бил ужасяващ. От направените мащабни проучвания се установява, че при момичета, които са били подложени вътреутробно на лечение с това лекарство, значително се увеличава рискът от развитие на редица тежки онкологични заболявания, аномалии на пикочно-половата система.

Освен това DES, както се оказало, има репродуктивна токсичност, провокира последващо безплодие, менструални нарушения, извънматочна бременност, ранна менопауза и т.н.

Момчетата, които са били засегнати от влиянието на препарата в утробата, имат повишен риск от рак на тестисите, безплодие, крипторхизъм и хипоспадия (аномалия на анатомичната структура на пениса).

Бързо изчислете колко точно вода трябва да пиете на ден с тази формула

Не пийте вода от пластмасови бутилки!

Опасният препарат бил забранен. Но проблемите не свършват с това. Факт е, че подобно действие, макар и в по-малка степен, притежават редица вещества, които се съдържат в… продукти за масово потребление.

Става въпрос за ксеноестрогена бисфенол А (ВРА) – мономер, който е широко използван за производството на бутилки за вода, шишенца за хранене на бебета, играчки и някои медицински устройства, за вътрешно покритие на консерви и други продукти от поликарбонатна пластмаса.

Тъй като BPA е слаб естроген, дълго време се е смятало, че дозата, която попада в човек при битовото му използване, не оказва значителен ефект върху здравето. Но след това се доказва, че натрупвайки се в тялото, BРA може да окаже хормоно-подобно въздействие върху всички органи и системи, в които има рецептори за естрогените.

Проучванията при хора са установили негативен ефект на BPA върху здравето, включително диабет, сърдечносъдови, чернодробни заболявания, проблеми на сперматогенезата (за мъже), психологически отклонения при децата. BPA е също рисков фактор за ендометриозата.

Предупреден – означава въоръжен

Въпросът за ограничаване съдържанието на бисфенол А в продуктите за масово потребление е обект на широко обсъждане, но Световната здравна организация все още не е взела окончателно решение относно рисковете, свързани с BPA.

Някои страни, загрижени за здравето на своите граждани, обаче не са чакали такова официално становище и са наложили сериозни ограничения за използването на BРA в продукти, предназначени за деца. Канада стана първата такава държава, след което Франция и Съединените щати се присъединиха частично към нея.

В България няма ограничения за потенциално опасни продукти, така че експертите съветват:

• не поставяйте поликарбонатни пластмасови контейнери за храна в микровълновата печка

• избягвайте да използвате контейнери, означени с номер 7 на дъното, тъй като някои от тях могат да съдържат бисфенол А

• ограничете употребата на консерви

• не използвайте бебешки бутилки, съдържащи бисфенол А

• ако е възможно, използвайте изделия от стъкло, порцелан, неръждаема стомана или безопасни пластмасови форми за гореща храна и течности

• консумирайте предимно органични храни

• яжте много броколи и всички кръстоцветни зеленчуци. Броколито съдържа някои невероятни фитонутриенти, които подпомагат по-специално метаболизма (най-вече унищожаването на естроген-подобните съединения)

Как влияят на организма ни ксеноестрогените?

Ксеноестрогени са замесени във всички видове рак

Пластмасите вероятно са най-известният източник на тези съединения, които имитират естроген. Почти цялата ни храна се предлага в пластмаса, обработена е с пластмасово оборудване и често се загрява в пластмасови съдове.

Вода, сокове, сода напитки, кафе и дори чай често попадат в пластмасови бутилки и съдове. Нашите четки за зъби също са от пластмаса. BPA е най-известният ксеноестроген, но дори и пластмасата да е без BPA, най-вероятно съдържа фталатни естери и полихлорирани бифенили (ПХБ), които са еднакво опасни ендокринни разрушители.

Инсектициди и хербициди

Храните ли се понякога с неорганична храна? Ако е така, най-вероятно сте получили още една добра доза ксеноестрогени от тези източници. Инсектицидите и хербицидите са токсични за органичния живот, така че тяхната употреба ви носи същите токсини.

Дори не може да си представите какъв ефект има чаша вода на празен стомах

Лосиони, гримове и козметични кремове 

Парабените вероятно са най-известните тук, а около тях имаше доста шум. Също така 4-MBC е основната съставка на слънцезащитните продукти. В тях има много други химикали с неизвестни ефекти.

Това е много кратък списък с ксеноестрогени. Има още много други под различни имена, но това са основните, за които трябва да се притеснявате. Другите включват оцветителя за храни Red 3 (често се използва в стоматологичните бои), BHA – антиоксидант и консервант за хранителни продукти, акутан, пропил галат, алкилфеноли и нонилфеноли.

 Броколито съдържа някои невероятни фитонутриенти, които подпомагат унищожаването на естроген-подобните съединения


Причиняват сериозни хормонални дисбаланси 

Ксеноестрогените са синтетични вещества, които имат структурна прилика с женските полови хормони, естрогените. Наричат ги още и “ендокринни разрушители” поради способността им да внасят хаос в тънкия механизъм на ендокринната система. Ксеноестрогените имат висока токсичност и дълъг период на полуразпад.

Ето защо дори малки дози ксеноестрогени, постъпващи редовно, могат да доведат до здравословни проблеми. Според проучвания днес BPA се откриват в урината на 90% от хората.

Изследователи от Медицинския клон на Тексаския университет, използвайки нови, чувствителни методи за анализ на ефекта от малки дози ксеноестрогени, стигат до тревожни изводи. Резултатите са публикувани в списание “Околна среда и здраве”.

Учените са използвани клетъчни култури за тестване на смес от три съединения: ПХБ – полихлорирани бифеноли (пластмаса, консерви), бисфенол А (идва да замени ВРА) и нонилфенол (компонент в промишлените почистващи препарати и детергенти).

Те провеждат опити върху клетки на хипофизата на плъх, тъй като хипофизната жлеза е важен координационен център на ендокринната система. Специалистите оценяват функциите на ключовите пътища за сигнализация, отговорни за размножаването, секрецията на пролактиновия хормон и клетъчната апоптоза (програмирано унищожаване на клетките).

Оказало се, че комбинациите от тези ксеноестрогени имат много по-голям ефект, отколкото по отделно. Възможните последствия за здравето, плодовитостта и здравословното развитие на децата са потенциално катастрофални.

“Искахме да видим как тези естроген-сигнализиращи замърсители работят заедно – казва координаторът на проекта проф. Шерил Уотсън. Открихме, че тези вещества разрушават механизма на действие на естрадиола и това е много лошо.”

Тези ксеноестрогени работят при много ниски концентрации и взаимно потенцират ефектите си, ако действат заедно. Но днес всеки от нас е изложен на действието на десетки ксеноестрогени почти постоянно.

Грешката на тези, които пият топла вода с лимон

Влияние на ксеноестрогените

• Намалено качество на живот.

• Причина за ендометриоза, маточни фиброми, спонтанни аборти, безплодие.

• Мъжете губят интерес към секса.

• Понижава се количеството на сперматозоидите.

• Ксеноестрогените са замесени във всички видове рак. Най-вече при рак на гърдата, както и на простатата. Не е изненадващо, че фалшивите хормони оказват негативно въздействие върху гениталната област!

• Влияят върху развитието на плода.

• Тъй като жените имат по-голям процент мазнини от мъжете (средно с около 10%), те повишават нивото на естрогена и затова ксеноестрогените са свързани със задържането на мазнини. Всъщност те се съхраняват в мазнините. Така че, ако въздействието им сега не е фатално поради малкото им количество в организма ефектът им с времето ще става все по-изразен.

Милена ВАСИЛЕВА

Източник: Здравето

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *