5 велики открития на Зигмунд Фройд

Чували сте за методите на д-р Фройд за асоциацията – идеите на австрийския учен буквално преобърнаха света. Психоанализа, Едипов комплекс – това са понятия, които са известни на всички. Но ето още няколко любопитни:

ПОДСЪЗНАНИЕ

Зигмунд Фройд първи заговаря за подсъзнанието – това, което се намира отвъд пределите на съзнанието, влияе на постъпките ни и на поведението ни.

Невъзможността да разберем напълно какво се случва в подсъзнанието, създава напрежение в психиката. Нереализираните желания могат да доведат до болести – неврози, натрапчиви състояния и психични проблеми. Според Фройд с този проблем може да се справи психоанализата, чиято задача е да изкара на бял свят всички фобии на пациента, неговите страсти, фантазии, да отнеме напрежението му. Образът на психоаналитика с времето се превърна в част от ежедневието в много култури.

На ски в най-големия зимен курорт на Словакия – цени, писти и атракции

СЪНЯТ КАТО КЛЮЧ / ПСИХОАНАЛИЗА

32 години след излизането на книгата „Тълкуване на сънищата“, Фройд в предисловието към едно от изданията пише, че това е най-ценният му труд:

„Прозрение от подобен род може да се случи само веднъж в живота на човека.“ Концепцията, описана в книгата, е една от тези, които предизвикват най-малко спорове и противоречия. Според бащата на психоанализата потребностите, които са формирани в подсъзнанието ни (тези, които ние не осъзнаваме), се явяват в сънищата ни във вид на ключ, символ, сигнал. Да разшифрирате съня си, е шанс да се излекувате от неврози и други проблеми.

МЕТОД НА СВОБОДНАТА АСОЦИАЦИЯ

Да „изкарате“ от човек образи и сюжети, които е видял насън, е метод на свободна асоциация – това се случва, когато пациентът лежи на кушетката в кабинета на психоаналитика и говори неща, които не са контролирани от съзнанието му. Фройд е смятал, че случайни мисли няма, а всички са свързани с някакви дълбоки процеси.

Първоначално Фройд използвал за тази цел хипнозата, но след това решил, че този метод не е идеален. Алтернатива на хипнозата станали свободните асоциации – метод, на който той попаднал в есето на любимия му автор Людвиг Берн. В творбата му „Изкуството за три дни да се превърнете в оригинален писател“ Берн съветвал да пишете на лист хартия всичко, за което се сещате, за което мислите, да го оставите за три дни настрани, след което ще се изумите колко много от тези „идеи“ са напълно непознати за вас.

Няма да повярвате колко по-бързи са били полетите преди 10 години!

ЛИЧНОСТ НА ТРИ НИВА

Едно от новаторствата на Фройд е предложеният от него вариант за структура на личността. Тя се състои от три нива – „ТО“, „АЗ“, „СВРЪХ-АЗ“.

„ТО“ – това е подсъзнателната индиректна сила, която ни управлява на второ ниво – „АЗ“. За щастие (а за някои за нещастие) „АЗ“ не може да изпълнява всички прищевки на „ТО“, не на последно място заради „СВРЪХ-АЗ“. Това трето ниво работи като бариера и цензура, държи човека в рамките на обществения морал, вечните ценности и правила, наложени от родителите ни или изградени от самите нас.

ЕДИПОВ КОМПЛЕКС / КОМПЛЕКСЪТ ЕЛЕКТРА

Формирането на личността започва от момента на раждането според Фройд. Един от най-важните периоди е между 3 и 6 години, когато се формира Едиповият комплекс. Става дума за отношенията между детето и родителите му по отношение на границата между любовта и омразата. Момчето изпитва силна привързаност към майката и едновременно с това възприема бащата като агресор и съперник. При момичето съответно е обратно. С кого в крайна сметка ще се асоциира детето – с родителя от своя пол или пак с него, но в ролята на агресор, оказва силно влияние в живота му по-нататък. Конфликтът между момчето и баща му преминава на друго ниво – детето започва да му подражава. Едиповият комплекс полага основите на „СВРЪХ-АЗ“, суперегото – кое може, кое трябва и т. нат. 

Източник: Блиц

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *