Топ 12 на плодовете за перфектен имунитет

Зимните плодове са основно от семейството на цитрусите, като портокали и грейпфрути, както и киви и зимен пъпеш. Като наблягате на подобни продукти в студеното и променливо време, ще получите важни хранителни вещества, които ще поддържат имунната ви система в перфектно състояние.

Защо жените трябва да ядат сини сливи?

Ето какво препоръчват специалистите:

1.Портокали. Те са по-известни с това, че осигуряват много витамин С, но също така са богати на флавоноиди.

2.Клементини. Технически те са вид мандаринови портокали, които са направени от кръстосване на два различни вида портокали. Те са популярни сред децата, тъй като са лесни за обелване, често са без семки и са чудесен начин за получаване на витамин С.

3. Мандарини. Те са видове сладки портокали и осигуряват витамин С, като в една мандарина има около 25% от дневните ви нужди.

4. Грейпфрути. Те също са с високо съдържание на витамин С, плюс витамин А, както и благоприятни за здравето фитохимикали, като ликопен и бетакаротин, лимоноиди и флавоноиди. Те имат способността да се борят с увреждането от свободните радикали и оксидативния стрес, които допринасят за стареенето на тялото и развитието на хронични заболявания.

5. Кумкуат. Това са малки цитрусови плодове, които имат сладък и тръпчив вкус. Те също са един от най-добрите източници на витамин С и фибри.

6–7. Лимони и лайм. Има много причини да им се насладите. Те са с кисел вкус, но с ниско съдържание на калории и без захар.

8. Киви. И тези плодове са шампиони по съдържание на витамин С, като дори едно киви ще ви осигури 100% от дневните нужди. Освен това този плод дава добро количество витамин К, в допълнение с калий и витамин Е.

9. Зимен пъпеш. Този пъпеш има тъмнозелен цвят и продълговата форма, и не може да се консумира сурово. Вместо това, обикновено се задушава или приготвя на пара.

10. Нар. Това е червен, сладко-кисел плод, който е пълен с малки семена. Те съдържат „тонове” антиоксиданти и флавоноиди, както и сокът от нара, които са свързани с превенцията на рака, детоксикацията, здравето на сърцето и др. Този плод също е с високо съдържание на витамин К, витамин С, фолиева киселина и калий.

11. Червени боровинки. Те са пълни с антиоксиданти, свързани с превенцията на някои видове рак, инфекции, сърдечни заболявания и възпаления.

12. Райска ябълка. Тя е с високо съдържание на витамин А, витамин С и манган.

Истината за сушените плодове: Колко полезни са всъщност? СНИМКИ

Маргарита Благоева

Източник: Здравето

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *