Как да спим, за да облекчим болките в гърба и кръста?

През деня гръбначният стълб е под влияние на гравитационните сили, което натоварва прешлените, обяснява кинезитерапевтът Цветелин Ангелов. По време на сън, когато гърбът не се товари, в дисковете постъпва течност от организма, която помага за възстановяването им. Тъй като една трета от денонощието и живота ни преминава в сън, позата, в която спим, има голямо значение за появата и преодоляването на различни физически неразположения и болки, най-вече в областта на гърба. Освен продължителността и качеството на съня, от съществено значение е и позата в която спим. 

Стана ясно на колко години тялото спира да се бори със стареенето

Всяка поза по време на сън се асоциира с различен натиск върху мускулите, нервите и кръвоносните съдове, които несъзнателно притискаме, докато спим. По този начин може да се отключат болкови оплаквания, дискомфорт или изтръпване в определени зони на притискане. Колкото по-неутрална и комфортна е позата на тялото по време на сън, толкова по-малка е вероятността от подобни оплаквания и по-лесно може да се преодолеят, уверява специалистът. И посочва кои са най-добрите позиции за гърба по време на сън. 

1. Спане по гръб с опора под коленете. Спането по гръб се счита за най-добрата позиция за сън при проблеми с гърба и кръста. Тази позиция разпределя тежестта на тялото равномерно, като поддържа мускулатурата на гърба максимално релаксирана, поддържайки го в една линия с врата и главата. Препоръчително е използването на малка възглавница под коленете, която осигурява допълнителна опора и поддържа естествената извивка на гръбначния стълб.

2. Спане на едната страна с възглавница между краката. Това е удобна поза за сън при много хора, въпреки че при нея гръбнакът се изкривява в неестествена позиция, което може сериозно да натовари кръста и гърба. Но то може да бъде избегнато, когато коленете са леко свити и се постави тънка възглавница между тях. По този начин тазът и гръбнакът са в позиция, която не ги натоварва и напряга допълнително.  

Не си лягайте преди 21 часа вечерта

3. Спане по корем с възглавница под него. Тази е възможно най-неподходящата позиция за сън, защото главата трябва да е завъртяна на една от двете страни в продължение на часове. По този начин често се притискат подлежащите мускули, стави и нерви, което води до болки, скованост или изтръпване на ръцете след събуждане. При спането по корем негативна роля играе и високата възглавница, която допълнително затруднява неутралната позиция на гръбнака спрямо врата и главата. Препоръчително е да се ползва максимално ниска възглавница или пък изобщо да не се използва такава.

4. Спане в позиция ембрион. В тази поза тялото е обърнато на една страна, като коленете са максимално приближени към гърдите. Това може да е една от най-удобните и предпочитани позиции от доста хора, но често води до натоварване на гърба и врата. Освен това прекаленото свиване на тялото може да възпрепяства диафрагмалното дишане. Положителното е това, че при пациенти с дискова херния спането в поза ембрион може да допринесе за облекчаване на оплакванията, защото разстоянието между прешлените се увеличава, което допринася за отбременяването на засегнатите нервни коренчета.  

Сомнолог разкри ефективни начини за бързо заспиване

Не може да се каже със сигурност коя е най-подходящата и едновременно с това удобна поза за качествен и пълноценен сън, обобщава специалистът. Той може да бъде постигнат с всяка от посочените пози, стига да подсигурявате максимално неутрална позиция на тялото си и особено на врата, гърба и главата. По-важното е да се съблюдават някои мерки, които биха могли да се променят, като: 

• вратът трябва е в права линия спрямо гърба и кръста;

• ханшът и тазът не трябва да са усукани по време на сън;

• възглавницата под главата не бива да е нито много ниска, нито много висока;

• желателно е матракът да е леко по-твърд, отколкото по-мек.

Източник: Здравето

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *