10 прегледа, които трябва да правите редовно

Трябва да следите здравето си – това казват на всички от детството, но малко хора спазват това правило.

Правенето на редовни тестове за всичко е скъпо. Има списък от 10 неща обаче, който е полезен за всички и трябва да следвате всяка година.

Какви прегледи трябва задължително да се правят след 40 години

1. Кръвно налягане

Кръвно налягане 120/80 или малко по-ниско се счита за нормално. Ако горната стойност варира между 120 и 129 и повече, това може да е предвестник на хипертония. За да не пропуснете началото на заболяването, трябва редовно да измервате кръвното. Хората с първа, втора и четвърта кръвна група са с по-голям риск от сърдечно-съдови заболявания.

2. Ниво на холестерола

Холестеролът е градивният елемент за нови клетки. Излишъкът от веществото води до появата на холестеролни плаки, изпълнени с атеросклероза. Тестовете трябва да се правят веднъж годишно. Съдържанието на „добър“ холестерол (липопротеини с висока плътност, HDL), необходими за създаването на клетките, не трябва да надвишава 2,6 милимола на литър, „лош“ (липопротеини с ниска плътност, LDL) – не повече от 1 милимол на литър .

3. Триглицериди

Излишните нива на триглицериди водят до сърдечно-съдови заболявания. Мазнините образуват плаки в артериите и допринасят за развитието на атеросклероза. Обикновено трябва да проверявате количеството на тези вещества на всеки пет години, а тези, чиито близки роднини страдат от сърдечни заболявания – по-често.

4. Тиреоидни хормони

Липсата на хормони води до разстройство, замъглено съзнание, проблеми с паметта и трудности при отслабване. Ниските нива на хормоните на щитовидната жлеза увеличават риска от сърдечни заболявания. 

В бутилираната вода има частици пластмаса

5. Състояние на зъбите

Занемареното състояние на зъбите увеличава риска от инсулти и инфаркти, изостря диабета, особено при пушачите. Размножаването на бактерии в устната кухина води до образуване на кръвни съсиреци. Кръвоносните съдове се затварят, което причинява възпаление на сърдечните клапи. Диабетиците трябва да посещават зъболекар на всеки 3-6 месеца, останалите – веднъж годишно.

6. Цвят и форма на бенките

Броят на бенките е правопропорционален на риска от развитие на злокачествен кожен тумор. Преглеждайте се веднъж месечно, особено при новообразувания, бенки, които са променили цвета или формата си. Рана, която не е зараснала в продължение на три седмици, образувала е кора или кърви, е сериозна причина да се консултирате с дерматолог.

7. Изкривяване на гръбначния стълб

Изкривяването на гръбначния стълб води до хронична болка в гърба и затруднена подвижност. 

8. Интензивност на главоболието

Главоболието, придружено от други симптоми, може да е предвестник на инсулт, високо кръвно налягане и мозъчен тумор. Проследявайте кога и къде се появява болката, колко дълго продължава, какви симптоми я придружават: като разберете това, можете да промените начина си на живот.

Сложете парче лук в чорапа си преди сън: Ще се изненадате какво ще се случи!

9. Кръвна захар

Излишната глюкоза се нарича хипергликемия. Заради заболяването започва възпаление, което уврежда кръвоносните съдове. За да предотвратите сърдечно-съдови заболявания, проверявайте често този показател. Необходимо е да се прави анализ веднъж годишно за тези, които са на възраст над 45 години, водят заседнал начин на живот, имат наднормено тегло и тези, чиито роднини имат проблеми с нивата на захарта.

10. Състояние на гърдите

Жените трябва да се самодиагностицират веднъж месечно. Обърнете внимание на промените в цвета на кожата и формата на гърдата, както и на уплътненията, вдлъбнатините и секрецията. След като забележите, запомнете етапа на менструалния цикъл и наблюдавайте няколко седмици. Бързите промени като зачервяване, рани и прибиране на зърното трябва незабавно да бъдат прегледани от лекар. Жените с неравномерна плътност на гърдите или с много плътна повърхност, освен мамография, трябва да преминат и ултразвукова диагностика.

Източник: Здравето

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *