3 здравословни закуски при диабет

Менюто на хората с диабет е малко ограничено – диетата при това заболяване трябва да се прилага с изключително внимание. За щастие, има различни варианти за блюда, които не само ще задоволят глада ви, но и ще държат кръвната захар под контрол, като ви предпазват от скокове на глюкозата.

Според диетолога Моли Хембри, най-добрите закуски за контрол на кръвната захар включват както източници на протеин, така и въглехидрати с високо съдържание на фибри.

Тази вълшебна напитка сваля кръвното и пази от рак и диабет

Ябълкови резени + фъстъчено масло

Една средно голяма ябълка съдържа 4,8 грама фибри. Това хранително вещество помага за забавяне на метаболизма, което предотвратява твърде бързото повишаване на нивата на кръвната захар. Освен, че са заредени с витамини, ябълките съдържат и полифеноли.

Установено е, че тези антиоксиданти стимулират освобождаването на инсулин от панкреаса. Това помага на клетките да абсорбират глюкозата, като в крайна сметка намаляват нивата на кръвната захар, отбелязва диетологът. Фъстъченото масло съдържа и фибри, които според експерта, са полезни при диабет.

Ниското кръвно може да е заради недостиг на витамини

Извара + праскови

„Изварата, особено нейните постни версии, е чудесен източник на протеин, който, когато се комбинира с плодове като праскови, може да помогне за увеличаване на приема на фибри и стабилизиране на нивата на кръвната захар“, посочва Хембри.

Освен това, въпреки че са известни със сладкия си вкус, прасковите имат само 42 точки по гликемичния индекс – система, която класира храни, съдържащи въглехидрати, които могат да повишат нивата на кръвната захар. Храните с рейтинг до 55 или по-малко се считат за нискогликемични.

Това не го знаехте: Ползите и вредите от картофите

Хумус + моркови

Морковите са нисковъглехидратен зеленчук без нишесте, което означава, че не оказват значително влияние върху нивата на кръвната захар.

„Използването на хумус като сос за зеленчуци с високо съдържание на фибри, като морковите, ще ви помогне да намалите нивата на кръвната си захар“, заключава Хембри.

Хумусът е хранителна паста, направена от нахут и тахан с овкусители, като зехтин, чесън, червен пипер и лимонов сок. Ястието е извънредно популярно днес не само в целия Близък Изток, но и другаде.

В проучване учените комбинирали резултатите от 243 изследвания за ефектите на диетичните фибри върху здравето. След преглед на данни от повече от 4600 души, учените открили силна връзка между по-високия прием на фибри и по-добрите резултати за здравето. Оказва се, че консумацията на поне 25 грама диетични фибри на ден е свързана с по-ниско тегло, нива на холестерол и кръвна захар, както и по-ниско кръвно налягане. Освен това, приемът на фибри намалява риска от смърт от диабет, сърдечни заболявания и инсулт.

Източник: Здравето

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *