Kак да се предотврати загубата на коса през студения сезон

С настъпването на студеното време рискът от косопад се увеличава на фона на температурните разлики. Това съобщи лекарят-трихолог Екатерина Пащенко.

Какви заболявания показва състоянието на косата?

А няма човек, който да иска да остава сноп коса по четката или гребена, когато се сресва. Затова и мнозина прибягват до различни препарати срещу косопад. Но дали това решава проблема.

Според Пащенко хормонът естроген влияе пряко върху състоянието на косата, чието производство се активира през топлия сезон и намалява през есента и зимата. Една от причините за „загуба на коса“ може да бъде и дефицит на витамини.

Също така хормонът кортизол, който се произвежда на фона на лошото настроение и повишената тревожност, които са толкова характерни за есента, води до активна загуба на коса. В резултат на въздействието на този хормон се получава спазъм на кръвообращението, нарушава се храненето на космения фоликул, косата започва да пада, обясни лекарят.

Косата „обича” храни, които съдържат протеини

Тя каза, че трябва предварително да подготвите косата си за настъпването на студеното време, включително да избягвате пряка слънчева светлина и да се храните балансирано. Пашченко посъветва да добавите към диетата храни, богати на витамини от група В, както и омега-3.

Трихологът препоръча да не сресвате косата си, когато е мокра, да използвате по-рядко сешоар, да използвате маски и балсами, да не носите стегнати прически и да миете косата си при замърсяване с подходящи за вашия тип коса шампоани.

Ако тези средства нямат забележим ефект, човек трябва да се свърже с трихолог, който ще проведе преглед и ще предпише лекарства

Източник: Здравето

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *