Сладки храни, които понижават кръвната захар

Свикнали сме да мислим, че сладкото е враг на диабетика. Но всъщност, има храни, които дори са полезни за хора с високи нива на захарта. Ако нивото на захарта е повишено и инсулинът е “палав”, на пациента се забраняват строго сладкиши и нишестени храни. За съжаление, за да бъдат здрави, диабетиците трябва да се откажат от белия хляб, сладкишите, тортите и добавената захар.

Но всъщност, изобщо не е необходимо да забравяме за сладкото завинаги. Има храни, които съдържат естествена сладост и дори нормализират нивата на кръвната захар по естествен път.

Сладко – да или не?

Хипергликемията възниква, когато тялото не може да произвежда инсулин по качествен начин. Като правило, това състояние се дължи на генетични предразположения, както и на начина на живот на човека. Понякога, за да се нормализира състоянието, трябва да се изключи сладкото в диетата и това може би е най-трудното. Много по-лесно е, ако наистина искате сладко, да пренасочите вниманието си към тези храни, които са не само вкусни и здравословни, но освен всичко това, също са и в състояние да не повишават, а понякога дори да понижават кръвната захар.

Пет начина за понижаване на кръвната захар без хапчета

Горски плодове

Плодовете са богати на фибри, витамини, минерали, антиоксиданти, особено ако са тъмни на цвят. Малини, черници, боровинки и къпини могат да помогнат за контролиране нивата на кръвната захар чрез подобряване на инсулиновата чувствителност и усвояването на глюкозата.

Също така, черните плодове съдържат ресвератрол. Това е един от най-мощните антиоксиданти от естествен произход, който принадлежи към групата на полифенолите. Ресвератролът инхибира окисляването на липопротеините, намалява риска от сърдечни заболявания, подобрява микроциркулацията на кръвта. Чрез свързване с рецепторите GLUT2 и 4, той може да подобри усвояването на глюкозата от клетката, като по този начин понижава нивото на кръвната захар.

Ябълки

Те съдържат разтворими фибри и растителни съединения, включително, кверцетин, хлорогенова киселина и галова киселина, които могат да помогнат за понижаване на нивата на кръвната захар. Кверцетинът е мощен и обратим инхибитор на транспорта на глюкоза от чревния глюкозен транспортер GLUT2. Той намалява абсорбцията на глюкоза в червата, като по този начин предотвратява бързото й навлизане в кръвния поток.

Хлорогеновата киселина е антиоксидант, който намалява усвояването на глюкозата от храната, което от своя страна стимулира организмът да използва активно натрупаните запаси. А галовата киселина, която също е мощен антиоксидант, ограничава разрушителния ефект на липидната пероксидация върху кръвоносните съдове, като по този начин ги разтоварва от продуктите на излишната глюкозна активност.

3 здравословни закуски при диабет

Череши, сливи

Тези плодове съдържат антоцианини. Това са вещества, които помагат за контролиране на нивата на кръвната захар. Антоцианините спомагат за намаляване на възпалителните реакции и оксидативния стрес в червата при консумация на излишни мазнини и въглехидрати, а също така подобряват функциите на чревната бариера.

Антоцианините понижават нивата на глюкозата:

• в кръвта – чрез намаляване на експресията на гените, кодиращи натриевите и глюкозните транспортни протеини, GLUT2 и SGLT1

• в червата – поради инхибиране на чревната α-глюкозидаза и панкреатичната α-амилаза

• в стомаха – поради способността на гликираните антоцианини да използват транспортния механизъм на глюкозата в епителните клетки на стомаха – глюкозни носители GLUT1 и GLUT3.

Антоцианините също са в състояние да намалят инсулиновата резистентност чрез увеличаване на експресията на инсулин-регулирания глюкозен транспортен протеин ген GLUT4. Антоцианините имат протективен ефект върху β-клетките на панкреаса.

Как да ядем плодовете, ако имаме диабет?

Да, плодовете съдържат естествени захари, но те не са част от свободните захари, чиято консумация се препоръчва да се сведе до минимум при нарушен глюкозен толеранс. Редовната и рационална консумация на плодове, като част от балансирана диета, е полезна за здравето и дори се свързва с по-нисък риск от развитие на глюкозен дисбаланс.

• Много от плодовете, особено костилковите (кайсия, слива, манго и др.) имат нисък гликемичен индекс, поради съдържанието на фруктоза и фибри.

• Богати на витамини и минерали, въглехидрати, фибри и вода, някои плодове, като авокадото, съдържат също здравословни мазнини и други основни хранителни вещества.

• Най-добрият начин да консумирате плодове във вашата диета е да се съобразите с тяхния естествен сезон на узряване.

• Важно е да консумирате плодовете с кората и да отхапвате от целия плод – това ще ви позволи да произвеждате повече ензими и стомашен сок, за да ги смилате. И не позволява на глюкозата от плода да се абсорбира толкова бързо в кръвния поток, което не е желателно.

Проблеми с очите, за които трябва да проверите кръвната си захар

Други продукти за понижаване нивата на кръвната захар

• Канела

Половин супена лъжица канела на ден повишава чувствителността на клетките към действието на инсулина и регулира нивата на кръвната захар. Тази вкусна подправка помага и за понижаване нивата на холестерола.

• Черен/горчив шоколад

Съдържащите се в какаото теобромин, полифеноли и антиоксиданти подобряват кръвообращението, регулират кръвното налягане и предотвратяват образуването на кръвни съсиреци, като помагат да се контролира нивото на липидната пероксидация и излишната глюкоза.

Важно уточнение: говорим за шоколад с най-високо съдържание на какао – 75% и повече.

• Шоколадът е естествен пребиотик, който е в състояние да „нахрани” чревната микрофлора, да увеличи производството на необходимите бифидобактерии. Но има едно условие: не трябва да страдате от SIBO – синдром на бактериален свръхрастеж.

• Шоколадът също така подобрява функцията на клетките, които изграждат вътрешния слой на кръвоносните съдове (ендотел), повишавайки чувствителността на клетките към инсулина. Трябва да ядете черен шоколад с минимално съдържание на захар и за предпочитане, изобщо без нея.

• Черният шоколад е полезен, защото е богат на флавоноиди – те подобряват възприемането на собствения инсулин от организма.

• Колкото по-малко обработен е шоколадът, толкова по-здравословен е той. Черният шоколад не трябва да съдържа мед, кленов сироп, сок от агаве – всичко това ще повиши нивото на глюкозата.

Милена ВАСИЛЕВА

Източник: Здрвето

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *