Кога трябва да пиете вода – преди, по време или след хранене, отговорът ще изненада всички

Има различни истории и митове, когато става дума за хранене, но би могло да се твърди, че най-осведомените и тези, на които трябва да имате доверието да говорят за това, всъщност са диетолозите.

Бързо изчислете колко точно вода трябва да пиете на ден с тази формула

В желанието си да разсее мита за пиенето на вода, диетологът Нада Фогт обясни дали трябва да внимавате, когато пиете вода преди, по време или след хранене.

„Идеята е, че водата или течността влияе върху разреждането на стомашните сокове и по този начин затруднява храносмилането, така че не трябва да се пие. Но нека го видим така, да кажем, че ядете салата, т. е. ядете вода под формата на дъвка, защо тогава приемането на вода да е проблем, или да кажем, че ядете течна храна, например супа, това също е вода, нали?

Газираната вода увеличава киселините в стомаха

Всеки път, когато ядем или пием нещо, приемайки храна в стомаха, нашите стомашни жлези автоматично започват да произвеждат толкова стомашен сок, колкото е необходимо за смилане.

Ако е необходимо повече, тези жлези ще произвеждат повече и това е процес, който всъщност работи перфектно, заявява Нада и добавя:

„Значи основното е, че можете свободно да пиете вода преди хранене, колкото искате. Преди, по време или след хранене, защото няма отрицателен ефект върху храносмилането. Нещо повече, допълнителният прием на течности около храненето може да бъде полезен, да речем да ядете по-бавно, да ядете по-внимателно, водата омекотява изпражненията, което може да предотврати запек при тези, които го имат.

Източник: Здравето

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *