Диетолог посочи продукта, който укрепва костите и пази от рак

Директорът на Самарския изследователски институт по диететика и диетотерапия Михаил Гинзбург  посочи продукт, който предпазва от рак и укрепва костите.

Сладки храни, които понижават кръвната захар

Лекарят отбеляза, че във въпросната храна има много протеини и силиций. Тези вещества са необходими за синтеза на колаген и еластин, които участват в процесите на подмладяване на кожата, укрепване на костите, ставите и сухожилията.

Гинзбург каза също, че този продукт е важен за профилактиката на рака.Експертът уточни, че става въпрос за граха. Той съдържа също никотинова киселина, която има противовъзпалителен ефект и предпазва вътрешните стени на кръвоносните съдове от развитието на атеросклероза. Това вещество е от решаващо значение за предотвратяване на заболявания, свързани с възрастта.

Според диетолога грахът спомага за подобряване на паметта и има благоприятен ефект върху централната нервна система и мозъка поради високото си съдържание на витамин В1.

Свинската мас е панацея за всички болести?

Грахът съдържат и полезни вещества: аскорбинова киселина и диетични фибри. Употребата му в храната има благоприятен ефект върху кръвната захар. Поради високото си съдържание на протеини и ниско съдържание на калории той може да ви помогне да отслабнете.

Диетологът посочи и недостатъците на продукта. Той отбеляза, че яденето на грах може да засили метеоризмът, но отбеляза, че колкото по-често човек яде бобови растения, толкова по-малко това ще бъде изразено.

Гинзбург даде съвети относно избора на грах. Що се отнася до пресния грах, купувачите трябва да вземат само шушулки с наситен зелен цвят без сухи и бели петна. Добрият грах според диетологът трябва да е с малки размери и зелен или ярко оранжев.

Източник: Здравето

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *