Учени изброиха продуктите, които премахват лошия дъх

Изследователи от университета в Съчуан установиха, че пробиотичните храни помагат в борбата с лошия дъх. Работата на учените е публикувана в списанието BMJ Open.

Летливите серни съединения са основната причина за постоянен лош дъх и се появяват, когато бактериите, живеещи на повърхността на езика, разграждат протеините твърде бързо и създават излишък от летливи серни съединения.

Мета-анализ на седем проучвания установи, че пробиотичните бактерии във ферментирали храни като кисело мляко, хляб с квас, комбуча помагат в борбата с лошия дъх.

Кефирът е по-полезен, отколкото предполагате

Бактериите, които помагат в борбата с лошия дъх, включват Lactobacillus salivarius, Lactobacillus reuteri, Streptococcus salivarius и Weissella cibaria.

„Пробиотиците могат да инхибират разграждането на аминокиселини и протеини от анаеробни бактерии в устата, като по този начин ограничават образуването на неприятни странични съединения.

Пробиотиците помагат в краткосрочен план, но не повлияват значително причините за лош дъх, като плака и плака на езика.“ , отбелязват изследователите.

Според учените хората трябва постоянно да ядат продукти с пробиотици, за да поддържат дъха си свеж. В бъдеще учените ще проведат собствено проучване, за да проверят резултатите.

Източник: Здравето

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *