Как да направим кафето си супер здравословно

В хода на работата си учени от университета в Копенхаген установиха, че противовъзпалителните свойства на кафето се засилват, ако към напитката се добави малко мляко. Според специалистите ползите му се удвояват.

Специалистите са изследвали химически съединения, наречени полифеноли. Те се съдържат в много храни и имат антиоксидантно действие. 

Експертите анализираха взаимодействието на кафеената и хлорогенната киселини (това са основните полифеноли, открити в кафето), цистеина (ключов протеин в млякото) и ефекта на тези комбинации върху имунните клетки.

3 тайни рецепти с кафе за красота и здраве

Така учените стигнаха до извода, че когато към кафето се добави мляко, противовъзпалителните свойства на напитката се удвояват.

След това експертите провериха и дали полезните свойства се засилват при смесване на кафе с мляко у дома. Оказа се, че да, и освен това лечебните свойства на кафето с мляко в този случай се проявяват моментално.

Водещият автор на изследването Мариан Лунд предполага, че полезните взаимодействия полифенол-протеин се срещат и в други хранителни комбинации. Например месо със зеленчуци или плодови коктейли с мляко.

Източник: Здравето

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *