Гореща вана всеки ден сваля високото кръвно

Това е само една от препоръките на д-р Майкъл Мозли – водещ на предаване по биология и медицина, който уверява: “Ежедневното потапяне в гореща вода може да помогне за понижаване на високото кръвно налягане.

Топлата вода разширява кръвоносните съдове и облекчава работата на сърцето, което осигурява възможност на кръвта да циркулира по вашето тяло”. 

Този негов съвет е основан на изследване, проведено в Япония. Учени от университета в Осака събирали данни от близо  30 000 души в продължение на 20 години.

И открили, че колкото повече топли или горещи вани си правят хората, толкова по-добре това се отразява на кръвоносните им съдове. Участниците в изследването били на възраст от 45 до 59 години

. Но се оказва, че горещата вана има и други преимущества: „Изследователите стигнали до извода, че рискът от сърдечни заболявания при тези, които всеки ден са си вземали гореща вана, бил с 28% по-нисък, а опасността от инсулт – с 26% по-ниска в сравнение с тези, които си вземали вана по-малко от 2 пъти в седмицата“, споделя д-р Мозли.

Подправката, която защитава черния дроб и регулира кръвното налягане

Три необичайни начина за понижаване на кръвното налягане:

• Посетете зоопарка, казва докторът. И обяснява, че това може да се окаже полезно за сваляне на високото кръвно. И тази препоръка се потвърждава от изследвания. „В изследване от 2010 г. японски учени открили, че след ден, прекаран в зоопарка, участниците в проучването не само изминавали по 6000 крачки повече от обичайното. Но освен това отбелязвали значително спадане на артериалното налягане. Физическите упражнения по принцип правят сърцето по-силно, затова то може с по-малко усилия да изпомпва кръвта, което понижава натоварването на артериите и следователно, кръвното налягане“. 

• Ако обаче се притеснявате да посещавате обществени места заради все още върлуващия на някои места коронавирус (омикрон), си вземете куче, ако все още нямате, защото то освен всичко друго е полезно за здравето. Един от положителните ефекти, естествено, са ежедневните разходки, които то изисква. 

„Изследване на жители от нов жилищен район в град Пърт, Западна Австралия, показало, че хората, които имат кучета, се разхождат 30 минути повече в седмицата и имали по-нормално кръвно налягане от онези, които си нямат домашен любимец“, казва д-р Мозли.

• И третият съвет ще ви изненада, но приятно. Освен това касае и високото кръвно, и захарният диабет, като се има предвид, че намаляването само с 5 мм на кръвното понижава риска от диабет с цели 11%. Д-р Мозли препоръчва… да пеете. 

„Изследвания показват, че пеенето е добър начин за понижаване нивото на стресовия хормон кортизол. – казва той. – Което на свой ред трябва да понижи кръвното налягане и нивото на кръвната захар. Аз съм виждал пациентка на средна възраст, която лежеше в болницата за операция, но кръвното й налягане беше толкова високо, че хирурзите се страхуваха да я оперират. Тя започна тихичко да си припява и само след 20 минути кръвното й спадна“, споделя специалистът. 

Яна БОЯДЖИЕВА

Източник: Здравето

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *