Ето защо идва сутрешното главоболие

Хроничното сутрешно главоболие несъмнено алармира за проблем, но най-важното е да се открие каква е причината.

При злоупотреба предишната вечер с алкохол със сигурност на следващата сутрин ще се чувствате зле, а главата ще тежи и боли. Същият ефект може да предизвикват и психотропните препарати, които се приемат срещу депресия, тревожност и безсъние.

Много честа причина е недоспиването. Ако нощният сън е по-малко от 6 часа или повече от 8 и половина, сутрин ще ви боли глава. Същото ви очаква, ако сънят е накъсан заради дискомфорт или тревожност.

Какво може да провокира главоболие

Особено опасна е сънната апнея. Възможно е дори да не знаете за нея, ако спите сам в помещение или партньорът спи дълбоко. При това заболяване дишането спира за кратки периоди или е съвсем повърхностно. От своя страна това понижава нивото на кислорода в кръвта, което затруднява целия организъм. Почти всички, страдащи от сънна апнея, сутрин се чувстват отпаднали и имат главоболие.

Бруксизмът (скърцането със зъби) също може да докара сутрешни болки в главата, особено ако е хронично. Консултацията със специалист е задължителна, защото в дългосрочен план без да се вземат мерки, ще доведе до големи проблеми за състоянието на зъбите, устната кухина, дори вида на лицето.

Разбира се, главоболието може да е реакция на доста по-сериозни заболявания, като високо кръвно налягане, мозъчен тумор, невидима травма. Трябва да се обърнете към лекар, ако симптомът се проявява повече от два пъти в седмицата, както и ако е съпроводен с остра болка в шията, слабост, замъгляване на зрението.

За да подобрите качеството на съня си, опитайте да лягате и ставате по едно и също време, да изпивате чаша топло мляко преди сън, но не и кафе.

Източник: Здравето

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *