Яйцата пазят здравето на сърцето

Ново проучване се опита да отговори на често задаван въпрос: консумацията на яйца има ли отношение към здравето на сърцето. Изследването, публикувано в списание Nutrients, установило, че яденето на повече яйца може да бъде добро за сърцето.

Чесънът е много полезен за сърцето

Учени от Бостънския университет проучвали данни на повече от 2300 възрастни и стигнали до заключението, че яденето на пет или повече яйца седмично е свързано с по-ниско кръвно налягане, кръвна захар и риск от диабет тип 2, което предполага, че консумирането им може действително да насърчи здравето на сърцето.

В момента Американската кардиологична асоциация препоръчва едно цяло яйце или само белтъците на две яйца на ден, като част от здравословната за сърцето диета. Въпреки че яйцата са богат източник на протеини и други хранителни вещества, известно е, че те също така повишават нивата на холестерола, което може да не е добре за сърцето.

„Едно яйце дава шест грама протеини, а един здрав възрастен човек се нуждае от 0,8 до 1 грам от тях на ден, за всеки килограм тегло. Това означава, че ако сте 60 кг, ще имате нужда от 40-60 г протеини. Освен това не забравяйте, че можете да приемате 2-3 жълтъка на седмица, като същевременно се опитвате да наблягате на яйчния белтък”, посочва д-р Апарна Джасвал, директор на Сектора по електрофизиология и кардиостимулация в Fortis Escorts Heart Institute, Okhla, Ню Делхи.

Д-р Рохини Патил, основател и диетолог в Nutracy Lifestyle, обясни, че яйцето има и други хранителни елементи:

• витамин А – 6%

• витамин B5 – 7%

• витамин B12 – 9%

• фосфор – 9%

• витамин B2 – 15%

• селен – 22%.

„Ето защо плодовият или портокалов сок с яйце и пълнозърнест хляб прави закуската перфектна”, казва д-р Патил.

Известно е, че диетичните протеини, като тези в яйцата, имат естествени свойства за понижаване на кръвното налягане. Те действат като натурални, мощни ACE инхибитори, допълва д-р Шри Сривастав, специалист по вътрешни болести, болница Sharda.

Настойка от стафиди е суперполезна за сърцето

„Инхибиторите на АСЕ (ангиотензин-конвертиращия ензим) са съединения, които понижават кръвното налягане, като отпускат кръвоносните съдове и подобряват кръвния поток. Протеинът не само забавя храносмилането, но и усвояването на глюкозата. Това е много полезно, ако имате диабет. Яденето на едно голямо яйце на ден води до значително намаляване на кръвната захар на гладно с 4,4%“, посочва д-р Сривастав.

„Яйцата подобряват и нивата на добрия холестерол, засищат и помагат при регулиране на теглото, което предотвратява сърдечни проблеми”, обяснява Сакина Диуан, диетолог в болница Bhatia.

Вместо да пържите яйцата, експертите препоръчват да ги варите, тъй като така ще запазите хранителните им вещества.

Източник: Zdrave.to

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *