Несъвършените модели, които разбиват установените стандарти за красота

Моделската агенция „Имперфета“ (imperfetta, итал. – „несъвършена“), създадена през 2020 г. от Карлота Джанкане, има каталог, пълен с модели, които не се подчиняват на предварително установените стандарти за красота в индустрията. Те са с различни размери и на различна възраст, обхващат целия спектър на половете, някои от тях са с увреждания или медицински състояния като алопеция или витилиго, с видими белези или са загубили крайници.

Снимки: АР/БТА

Такива агенции съществуват и на други места в Европа и Съединените щати. „Имперфета“ е първата в Италия.

Соня Спарта е един от моделите. 28-годишната сицилианка е чувала как възрастни шепнат на деца, че е от цирка, когато са виждали тъмните петна по лицето и тялото ѝ, резултат от вид хиперпигментация. Макар че някога се е опитвала да прикрие състоянието си, сега тя осъзнава красотата си.

Промених нещата така, че моята слабост или това, което възприемах за слабост, се превърна в извор на моята сила, на моята отличителност„, казва тя.

По време на неотдавнашна фотосесия в Рим модели с всякакви телесни форми позираха по бельо, увито в прозрачна органза.

Чувствам се като революционер, защото осъзнавам, че всичко това около мен не е съществувало преди „Имперфета„, казва Джанкане и добавя: „Сякаш съм участник в битка, в която трябва да се боря упорито, защото има толкова много трудности„.

Агенцията наброява повече от 140 модела. Те са както от Италия, така и от чужбина, но тя съсредоточава работата си в Италия, „защото това е мястото, където искаме да променим нещата“, казва Джанкане.

Пет плода, които поддържат кожата млада

Снимка: АР/БТА

Нейните модели са се появявали в рекламни кампании за козметични марки, модни бутици и супермаркети. Голяма част от работата е в онлайн реклами, но има и покани за участие на модели в телевизионни реклами. Двама от тях са се появили на модния подиум в Милано за дизайнера Марко Рамбалди.

Лучия Дела Рата, студентка в университет в Рим, през по-голямата част от живота си крие албинизма си, като боядисва бледата си коса в по-тъмни нюанси и използва лосиони за тен върху кожата. В условията на пандемична изолация тя оставя естествения цвят на косата си да порасне и започва да публикува снимки в Инстаграм.

Снимка: АР/БТА

Новата мода – чисто хранене!?

За първи път се почувствах красива„, казва Дела Рата по време на пауза във фотосесията. Промяната все още предизвиква сълзи в очите ѝ, които тя попива и добавя: „Почувствах, че това е моята същност, сякаш това съм аз, такава, каквато съм в действителност„.

Дезире Д’Анджело има алопеция от 10-годишна възраст. В училище тя носи шапка, за да скрие плешивостта, но тормозещите я съученици я свалят, предава БТА. На 15-годишна възраст учител по танци я убеждава да приеме състоянието си и да спре да го крие.

Оттогава тя се превръща в успешна танцьорка, изпълнителка и модел.

Харесвам тялото си, харесвам особеностите си. В крайна сметка съм го приела„, споделя Дезире.

Снимки: АР/БТА

Източник: Дирбг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *