Най-редкият и най-скъп благороден метал не е златото

Обикновено се смята, че златото е един от най-редките и най-скъпи благородни метали. Въпреки че се класира доста високо сравнително, има един метал, който го изпреварва както по цена, така и по рядкост.

5 велики открития на Зигмунд Фройд

Паричната стойност на различните метали е непоследователна, като се различава леко в зависимост от търсенето и достъпа.

Гъвкавостта на златото, неговата проводимост, издръжливост и добър външен вид го поставят твърдо в челната петица на най-скъпите метали. Цените на златото са над 1850 долара за унция – „стотинки“ в сравнение с цената на родия.

В момента най-скъпият благороден метал и един от най-редките е родия. Цената на унция родий възлиза на 10 300 долара. Какво го прави толкова скъп?

Родият не реагира лесно на кислорода, което го прави благороден метал и означава, че е перфектен катализатор, устойчив както на корозия, така и на окисление.

Неговата цялостна устойчивост и висока точка на топене от 1964 градуса по Целзий го поставят сред металите от платиновата група заедно с платината, паладия, осмия, иридия и рутения.

Способността му да издържа на температура на водата и въздуха до 600 градуса по Целзий (1112 градуса по Фаренхайт) и да остане неразтворим в повечето киселини, прави родия много универсален за използване в автомобили, самолети, електрически контакти и високотемпературни термодвойки и съпротивителни проводници.

Като най-редкият метал от платиновата група, родият се среща в приблизително 0,000037 части на милион в земната кора, докато златото се намира в изобилие от около 0,0013 части на милион, твърдят от Кралското дружество по химия.

Разбиха BMW в бетонна стена със 150 км/ч, ето какво се случи ВИДЕО

Родият се добива основно в Южна Африка и Русия, но може да дойде и като страничен продукт от рафинирането на медни и никелови руди, които съдържат до 0,1 процента от благородния метал. Годишно се произвеждат около 16 тона родий с приблизителен запас от 3000 тона.

Английският химик Уилям Хайд Уоластън открива родият през 1803 година. Той извлича елемента от парче платинова руда от Южна Америка. Находката идва малко след като Уоластън откри друг метал от платиновата група, паладий.

Въпреки неговата рядкост и красота, статистиката от 2019 г. показва, че почти 90 процента от търсенето на родий е от сектора на автокатализаторите.

Източник: Дир.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *