Експерти посочиха през колко часа трябва да ядем, за да сме здрави

Само до сравнително наскоро в човешката еволюция сме яли три пъти по-малко. Закуската просто не е съществувала в голям период от историята.

Римляните, например, се хранели веднъж дневно на обяд. Редовното работно време след индустриалната революция  е допринесла за зачестяването на храненето, за да поддържа работниците.

Суперхрани, които забавят стареенето след 40

Така към края на 18 век се появява съвременният модел на хранене – закуска, обяд, вечеря.  

Но в наши дни хората се хранят още по-често, отколкото преди няколко години. Новите данни за приложението за смартфони показват, че сега имаме неправилни модели на хранене.

Много от нас непрекъснато похапват, вместо да ядат в определени часове,  което означава, че прекарват 16 часа в нахранено състояние. 

Вашето тяло има две метаболично различни състояния: гладно и нахранено. Абсорбиращото състояние след хранене е метаболитно активно време за вашето тяло. Но е и време на активност на имунната система.

Когато се храним, не приемаме просто някакви хранителни вещества – ние задействаме имунната си система да произвежда преходен възпалителен отговор.

Какво се случва с тялото ни при редовна консумация на масло?

„Възпалението“ е нормална реакция на организма към инфекция и нараняване, която осигурява защита срещу стресиращи вещества. Това означава, че самото хранене придава степен на физиологичен стрес на имунната система. И така за хората, които се хранят денонощно, телата им често могат да се окажат в почти постоянно възпалително състояние.

За около четири часа след всяко хранене микробите на червата и техните компоненти изтичат в кръвообращението ни. Това минималната часова разлика, която трябва да присъства между храненията.

Източник: Здравето

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *