Защо мъжете умират по-рано от жените

Австралийски учени са открили защо мъжете живеят по-малко от жените. Оказва се, че причината се крие не в лошите навици и опасната работа, а в специален тип сексуални хромозоми.

Несъвършените модели, които разбиват установените стандарти за красота

Изследователите са проучили наличната литература за сексуална хромозома, за да идентифицират общи модели за мъже от всякакъв вид. Учените също тестваха и хипотезата, че Y-хромозомата е по-малко способна да защити индивида от вредни гени.

След проверка на данните за продължителността на живота на примати, други бозайници, птици, влечуги, риби, земноводни и насекоми, се оказа, че всички те имат хетерогаметичен пол (с различни полови хромозоми), умрели преди хомогаметиката.

Силният пол има XY хромозома, а дамите имат XX. Ако се получи дефект в X хромозомата, генетичният материал в допълнителната Х хромозома може да действа като резерв за проявата на добрите гени.

С X хромозомата са свързани болести като хемофилия, някои форми на гръбначна мускулна атрофия, неврологичното заболяване, известно като синдром на Партингтън.

От генетична гледна точка две X побеждават в повечето случаи една X и една Y, смятат специалистите.

Източник: Здравето

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *