Клечките за уши може да влошат слуха ви

Оказва се, че памучните тампончета за уши съвсем не са предназначени за чистене на ушна кал, а за нанасяне на лекарство например. Или пък да си оправите грима, твърдят специалисти.

Според тях чистенето на външния слухов проход на възрастен човек или дете може да доведе първо до изтласкване на ушната кал в по-дълбоките отдели на слуховия проход, където да се образува тапа. Това може да се превърне в причина за влошаване на слуха, да, обратима, но все е усложнение. 

И второ, може да се предизвика травма на кожата в слуховия проход или дори тъпанчето. Ако е травмирано само тъпанчето, може да се стигне до лека степен на нарушен слух.

Експерти обясниха какво е първото, което трябва да правим сутрин

Но такава травма е опасен риск от инфектиране на средното ухо и развитие на гноен среден отит. Ако няма инфекция, леките наранявания на тъпанчето обикновено зарастват самостоятелно.

Ако това не се случи, перфорацията може да се излекува само с операция. Всички, особено младите майки трябва да запомнят следното: ушите са така устроени, че да се самоочистват.

Редовното миене на главата е достатъчно, но все пак е необходимо непосредствено след къпане да изтривате ушите си с крайчеца на кърпата или с памучни дискчета, но не и с памучни тампони.

Ако пък се случи памучно тампонче или друго чуждо тяло да заседне в ухото, с това може да се справи само лекар. 

Източник: Здравето

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *