Кафето с мляко бори възпаленията в тялото

Може ли нещо толкова просто като чаша кафе с мляко да има противовъзпалителен ефект върху хората? Според ново проучване на Университета в Копенхаген – да, възможно е. Комбинацията от протеини и антиоксиданти удвоява противовъзпалителните свойства в имунните клетки.

Изследователите се надяват, че ще могат да проучат въздействието върху здравето на хората от любимата комбинация – кафе с мляко, пише на сайта www.sciencedaily.com.

Когато в тялото навлизат бактерии, вируси и други чужди вещества, имунната ни система реагира, като изпраща бели кръвни телца и химически вещества, за да ни защити. Тази реакция, известна като възпаление, се проявява и при претоварване на сухожилията и мускулите и е характерна за заболявания като ревматоидния артрит. 

Антиоксидантите, известни като полифеноли, са характерни за хората, растенията, плодовете и зеленчуците. Хранителната индустрия също използва тази група антиоксиданти, за да забави окисляването и влошаването на качеството на храните и по този начин да избегне ароматите и гранясването им. Известно е, че полифенолите са полезни и за хората, тъй като спомагат за намаляване на оксидативния стрес в организма, пораждащ възпаления. 

Как да направим кафето си супер здравословно

Mного неща обаче остават неизвестни за полифенолите. Малко са проучванията, които изследват какво се случва, когато полифенолите реагират с други молекули, като например протеини, смесени в храните, които консумираме. В новото изследване учени от Катедрата по хранителни науки, в сътрудничество с колеги от Катедрата по ветеринарни науки и науки за животните в Университета в Копенхаген, изследвали как се държат полифенолите, когато се комбинират с аминокиселини – градивните елементи на протеините. Резултатите са обещаващи. 

„В изследването показваме, че при реакция на полифенол с аминокиселина се засилва инхибиращият му ефект върху възпалението в имунните клетки. По този начин е ясно представимо, че този коктейл може да има благоприятен ефект и върху възпалението при хората. Сега ще продължим изследването, първоначално при животни. След това се надяваме да получим финансиране за научни изследвания, което ще ни позволи да проучим ефекта при хора“, казва проф. Мариане Нисен Лунд от Катедрата по хранителни науки, която е ръководител на изследването. Проучването е публикувано в списанието Agricultural and Food Chemistry Journal.

Двойно по-добра борба с възпаленията

За да изследват противовъзпалителния ефект на комбинирането на полифеноли с протеини, изследователите приложили изкуствено възпаление на имунни клетки. Някои клетки получили различни дози полифеноли, които са реагирали с аминокиселина, докато други били само със същите дози. Контролната група не е получила нищо. Изследователите наблюдавали, че имунните клетки, третирани с комбинацията от полифеноли и аминокиселини, са два пъти по-ефективни в борбата с възпалението от клетките, към които са били добавени само полифеноли. 

„Интересно е да се наблюдава противовъзпалителен ефект при експерименти с клетки. И очевидно това само ни накара да се заинтересуваме по-подробно от разбирането на тези ефекти върху здравето. Така че следващата стъпка ще бъде да изследваме ефектите при животни“, казва доц. Андрю Уилямс от Катедрата по ветеринарни науки и науки за животните към Факултета по здравни и медицински науки, който е и старши автор на изследването. 

Предишен опит

Предишни изследвания на учените показали, че полифенолите се свързват с протеините в месните продукти, млякото и бирата. Друго ново проучване проверило дали молекулите се свързват помежду си и в кафената напитка с мляко. Всъщност кафените зърна са пълни с полифеноли, докато млякото е богато на протеини. „Нашият резултат показва, че реакцията между полифенолите и протеините се случва и в някои от изследваните от нас кафе напитки с мляко. Всъщност реакцията се случва толкова бързо, че е трудно да бъде избегната в някоя от храните, които сме изследвали досега“, казва Мариане Нисен Лунд. 

Ето защо на изследователката не й е трудно да си представи, че реакцията и потенциално благоприятният противовъзпалителен ефект настъпват и при комбинирането на други храни, състоящи се от протеини и плодове или зеленчуци. 

„Мога да си представя, че нещо подобно се случва например в месно ястие със зеленчуци или в смути, ако не забравяте да добавите някакъв протеин като мляко или кисело мляко“, казва Мариан Нисен Лунд. 

Индустрията и научната общност отбелязват значителните предимства на полифенолите. Поради това те работят върху добавянето на правилните количества полифеноли в храните, за да се постигне най-добро качество. Новите резултати от изследванията са обещаващи и в този контекст: „Тъй като хората не усвояват толкова много полифеноли, редица изследователи проучват как да капсулират полифенолите в протеинови структури, които да подобрят усвояването им в организма.

Черният шоколад и солта увреждат костите

Тази стратегия има допълнителното предимство да засили противовъзпалителното действие на полифенолите“, обяснява Мариане Нисен Лунд. Изследването е финансирано от Независимия изследователски фонд на Дания и се провежда в сътрудничество с Техническия университет в Дрезден, Германия.

Факти за полифенолите

Полифенолите са група естествено срещащи се антиоксиданти от съществено значение за човека. Освен това е доказано, че полифенолите имат потенциални ползи за здравето извън антиоксидантната активност. Те са свързани с намален риск от сърдечносъдови заболявания, диабет тип 2 и някои видове рак. Проучванията показват също, че полифенолите могат да спомогнат за подобряването на здравето на червата чрез увеличаване на растежа на полезните бактерии и намаляване на растежа на вредните бактерии.

Полифенолите се класифицират в подгрупи, включващи флавоноиди, фенолни киселини, стилбени, лигнани и антоцианини. Флавоноидите, най-голямата подгрупа полифеноли, могат да бъдат открити в различни храни, включително плодове, зеленчуци, ядки, семена и чай. 

Фенолните киселини, от друга страна, се намират в плодовете и зеленчуците, кафето и пълнозърнестите храни. Стилбените се намират в червеното вино и някои плодове, а лигнаните – в семената и пълнозърнестите храни. Антоцианините, които са отговорни за червения, синия и лилавия цвят на плодовете и зеленчуците, също имат потенциални ползи за здравето.

Важно е да се отбележи, че ползите за здравето от полифенолите могат да варират в зависимост от вида и количеството, което се консумира, както и от цялостната диета и начина на живот на човека. За да увеличите приема на полифеноли, се препоръчва да включите в диетата си разнообразни цветни плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни, чай и кафе.

Борис АЛЕКСАНДРОВ

Източник: Здравето

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *