Правите тези грешки със закуската и затова не отслабвате

Факт е, че закуската може да подобри здравето и да повлияе положително на контрола на теглото.

Проблемът възниква, когато изберем калорични „бомби“, т.е. храни, пълни със захар и мазнини, които имат ефект, обратен на желания.

Този плод изгаря мазнините – за две седмици отслабвате с 5 кг.

Избягваме протеините

Kафето със сметана и мъфинът са често срещан избор, ако хапваме първото си хранене за деня в движение, извън дома. Това е чудесна комбинация за очите и стомаха, която, за съжаление, няма протеини.

Изследванията показват, че протеиновата закуска балансира нивата на кръвната захар и намалява внезапните пристъпи на глад. Опитайте да започнете деня си с две твърдо сварени яйца и ябълка или кисело мляко с добавени семена от чиа.

Прекаляваме със сока

Плодовият сок може да бъде отличен източник на витамини и минерали, но не е алтернатива на яденето на плодове.

За сравнение, един среден портокал има около шестдесет калории, докато чаша сок от същия плод има почти два пъти повече. В същото време трябва да знаете, че в сока липсват диетични фибри, които са в изобилие в плодовете.

Ново проучване, публикувано в списание Appetite, също установи, че хората, които пият много сок, имат по-високо кръвно налягане от тези, които го правят само от време на време.

Ядем грешни мазнини

Известно е, че тялото се нуждае от мазнини, за да функционира нормално. Но това не означава, че трябва да прекалявате, особено ако става въпрос за наситени мастни киселини като масло или бекон.

Известният нюйоркски диетолог Бони Тауб-Дикс предлага правилно разпределение на мазнините, така че за закуска препоръчва комбинация от здравословни мазнини, като гръцко кисело мляко с малко нарязани ядки.

Добавяме изкуствени подсладители

Ако нещо е с по-малко калории, това не означава, че няма негативни последици за нашия организъм.

Проучване в списание Nature установи, че изкуствените подсладители могат да нарушат баланса на бактериите в стомаха, което води до повишена нужда от фруктоза, за да се почувствате сити.

Диетологът Брук Алперт от компанията B Nutritions предлага кафето да се пие без подсладители, само с добавяне на подправки като канела, което ще стимулира метаболизма.

Чакаме твърде дълго за закуска

Ако ядем първото си хранене за деня няколко часа след като се събудим, т.е. едва когато къркоренето на стомаха ни го напомни, шансовете да преядем с поглъщането на храната са по-големи и да се окажем с калорийна бомба в ръцете си.

Въпреки че няма официален график кога трябва да ядем първото си хранене за деня, трябва да сме сигурни, че тялото не гладува.

7 трика за отслабване при инсулинова резистентност

Не обръщаме внимание на размера на храната

Вярвате или не, размерът на храната също влияе върху количеството, което приемаме в тялото. Проучване на Penn State University установи, че хората приемат до осемдесет калории повече на хранене, когато консумират по-малки зърна.

Използвайте кухненска везна и яжте толкова храна, колкото тялото ви се нуждае.

Ядем твърде много ястия

Пропускането на закуска има отрицателен ефект върху тялото, както и прекомерното хранене. Големите количества храна ще натоварят организма, ще забавят метаболизма и ще ви направят сънливи.

Вместо това трябва да изберете ястия, съставени от балансирано съотношение на протеини и въглехидрати, които ни дават достатъчно енергия, за да започнем работния ден.

Източник: Здраве.то

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *