6 често срещани навици, които съсипват косата ви

Д-р Светлана Ишченко обясни, че всички правим неща, които увреждат косата ни. Тя изброи някои, за които на първо четене се смята, че са безобидни, но всъщност са скрити убийци на здравата коса.

За да разберете дали вие лично е време да обърнете внимание на косата си, направете кратък тест. Точно сега прокарайте ръка през косата си до самите краища. Сега погледнете ръката си. Има ли коса по нея? Пребройте космите. Ако не са повече от 3-5, значи всичко е наред. Ако има повече косми по ръката, това е симптом, че нещо не е наред.

Един от лошите навици за косата ни е игнорирането на протеини в храната. Кератинът е протеин. За да обновите косата (както всяка друга клетка) ви е необходим строителен материал. Протеинът е основата. Дневната норма е 1 g протеин за всеки kg от вашето тегло. При тегло 65 кг трябва да изяждате 250 г извара, 300 г пържола или 300 г боб дневно. Малко вероятно е някой да яде толкова много“, казва експертът.

Не забравяйте да анализирате диетата си за наличието на източници на протеини, както животински, така и растителни (месо, риба, яйца, бобови растения, извара, сирене).

Червен пипер за растеж на косата: наистина ли помага?

Вторият лош навик също се отнася до храненето – игнориране на микроелементи. Почти всеки човек има дефицит на цинк, желязо, силиций, сяра, селен. Трудно е да ги попълните с храна, трябва да добавите естествени витамини и хранителни добавки.

Третият навик е да миете косата си с прекалено гореща вода. Това прекомерно активира мастните жлези, в резултат на което косата бързо става мазна, изглежда небрежна. Измийте косата си с вода със стайна температура.

Четвъртото е честото използване на средства за фиксиране. Те съдържат много вредни компоненти (парфюми, силикони), които могат да предизвикат алергични реакции.

Пето – пребиваване в помещения със сух въздух. Контролирайте нивата на влажност у дома и на работното място. Купете овлажнител, ако е необходимо. Полезен е не само за косата, но и за кожата, дихателните органи.

Шесто – навикът да връзвате стегната опашка и други стискащи прически. Поради такива действия крушките са твърде напрегнати, след което отслабват. Особено важно е да се откажете от този навик за тези, които имат дълга коса.

И не забравяйте, че не само генетиката е важна. Лошите навици могат да развалят и най-успешната наследственост.

Източник: Здраве.то

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *