Една от причините за голям корем е покачването на кортизола

Оказва се, че нито диета, нито упражнения могат да премахнат „кортизоловия корем“, защото под въздействието на стресовия хормон се образува най-опасната мазнина – висцералната. Тя се разполага дълбоко под кожата в средната част на тялото.

Надбъбречните жлези изработват хормона кортизол, който отговаря за стресовите ситуации. Ако човек хронично изпитва емоционални сътресения, трябва да следи състоянието си, предупреждават специалисти. По време на стрес започва да нараства и нивото на захар и инсулин, повишава се кръвното налягане. При нормализиране на ситуацията, показателите също влизат в нормата. 

Но ако стресът е постоянен, на организма му идва в повече. Продължително повишеното ниво на кортизол предизвиква не само голям корем, но и захарен диабет, отслабване на имунитета, хронична умора, депресия, проблеми със съня и срив в работата на сърцето и съдовете.

Типични външни белези на наднормен кортизол

• увеличаване обема на корема;

• тънки крайници;

• мастни образувания по гърба;

• микрохематоми и хематоми;

• влошени когнитивни функции.

При такива признаци изследвайте кръвта си.

Мастните клетки в областта на корема са чувствителни към кортизола. Ако той е повишен, именно по талията ще се забележат първите изменения. Заради стрес клетките не усвояват глюкозата, тя се отплаща на организма с неблагоприятни фактори. И кръгът се затваря – на фона на повишено ниво на глюкозата расте и влечението към калорична храна и сладко. Натрупаната мазнина пречи на работата на вътрешните органи и в това е основната опасност. Взаимовръзката ниво на кортизол и затлъстяване в областта на корема е проучена и доказана в Йелския университе, като са я нарекли „кортизолов корем“.

3 лесни закуски, които понижават холестерола

Той е съвсем различно състояние от другите видове натрупване на мазнина, не спада от физкутура и диети, обясняват експерти. И все пак има редица препоръки за справяне с това: 

• Първо и най-важно – престанете да нервничите. Именно стресът е пусков механизъм за големия корем. Ако непрекъснато се притеснявате, никакви други мерки няма да помогнат. Преразгледайте живота си, помислете какво можете да промените. Ако не можете сами да се справите, се възползвайте от психолог или дори психотерапевт, а понякога се налага и медикаментозно лечение, съветват специалисти.

• Спортувайте редовно. Може и у дома или във фитнеса, като наблягате на укрепване на пресата. Това ще ви подейства позитивно във всяко отношение.

• Налага се да коригирате и начина на хранене. Яжте бавно на малки порции, добре сдъвквайте храната, за да не поемете нищо излишно. Вече е доказано, че усещането за ситост идва след 12 минути.

• Важно е да не борите стреса с „ходене до хладилника“. Стресът е психологически, а не физиологически глад. Бъркайки тези понятия, може лесно да стигнете до разстройство на хранителното поведение. Центърът на глада и жаждата в главния мозък се намират близо и често бъркаме чувството за жажда с чувството за глад. Ако ви се яде – пийте вода и скоро гладът ще отстъпи. Избягвайте продукти с висок гликемичен индекс.

• Намалете кафето. Пийте го през първата половина на деня, тъй като тази напитка може да стимулира изработката на кортизол, затова и не се препоръчва на хора в стрес. Пък и кофеинът влияе на процесите на съня и бодърстването. Откажете и алкохола – голяма част от тези напитки са висококалорични и спомагат за качване на килограми. 

Да, възможно е да отслабнете с тази мазна диета!

• Включете в менюто повече зеленчуци, салати, листни зеленчуци, плодове, бобови продукти, пълнозърнест хляб. Наблягайте на продукти със съдържание на омега-3, например ленено семе, рибено масло, орехи, морска риба. 

• По-добре се откажете от диетите, тъй като те повишават глада и кортизола. Яжте по три пъти на ден, наблягайки на белтъчна закуска, малко по-сит обяд и съвсем лека вечеря без месо.

• Обърнете специално внимание на съня. Лягайте си по-рано, за да можете да се наспите. Препоръката 8 часа сън съвсем не е напразна. Ако имате проблеми в това отношение, търсете специалист. Дихателната гимнастика, както и разходките на свеж въздух също помагат. 

Можете да се справите с „кортизоловия корем“. И трябва, тъй като той предполага сериозни заболявания и влошаване качеството на живот. Важното е да го вършите правилно.

Яна БОЯДЖИЕВА 

Източник: Zdrave.to

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *