Какво е по-вредно при хипертония: солта или захарта?
Отговор на този въпрос откриваме в анализ на познатия на нашите читатели д-р Александър Шишонин, к.м.н.
„Отказът от сол няма да ви избави от хипертония – смята д-р Шишонин. – Тъй като причините за хипертонията са съвсем други и не са свързани с употребата на сол.”
Обяснението е, че солта задържа течност в организма и затова повишава артериалното налягане. Организмът притежава системна компенсация, развити буферни системи, които компенсират всичко това леко на ниво биохимия.
Веднага щом изядем нещо, солта тутакси се разпределя в организма или я изкарват бъбреците, или излиза с потта. А също и чрез дишането. Белите дробове също са отделителен орган, за който много хора забравят, особено когато става дума за бъбречни болести.
Станислава Михайлова: Нарушенията на съня повишават риска от хипертония и диабет
Затова от менюто следва и си струва да се изключи захарта, препоръчва специалистът. Въпреки че са малко онези, които свързват хипертонията с употребата на захар и въглехидрати.
„Неправилно е да се мисли, че захарта не задържа вода в организма – пояснява д-р Александър Шишонин. – За да се утилизира глюкозата, е нужна много вода. И нейното количество е съпоставимо с това, което е необходимо за утилизация на солта и дори повече.
От личния ми опит с лечението на пациенти с хипертония има положителен ефект от изключването от храната на сладкото и тестеното. Когато препоръчвам да се спре всякакво сладко, хляб, мед, каши, ориз, макарони, картофи и други въглехидрати, това помага мигновено като вълшебна пръчица и на човека му се нормализира кръвното налягане.
В крайна сметка солта е доста по-слаб патогенен агент, отколкото чистата захар или другите продукти с високо съдържание на глюкоза.”
Д-р Шишонин препоръчва да се намали консумацията на сладко от онези, които страдат от повишено кръвно налягане, но и да не злоупотребяват със солта.
Източник: Zdrave.to