Короните, които ще използват крал Чарлз и Камила

Съвсем резонно в новинарския поток преобладава информация за предстоящата коронация  на крал Чарлз, която британските медии отбелязват, че е съвсем зад ъгъла.

74-годишният син на покойната Елизабет Втора ще бъде официално коронясан за монарх на Обединеното кралство на 6 май 2023 г. в Уестминстърското абатство. Наред с много други кралски традиции, които ще бъдат изпълнени на церемонията, крал Чарлз и кралица Камила ще се разходят със селекции от бижута в короните. 

В подготовката за събитието, което ще бъде първата коронация от 70 години насам, короните на крал Чарлз и кралица Камила претърпяват леки модификации. През декември 2022 г. дворецът обяви, че украсите за глава са взети от Лондонската кула, която се охранява от 1661 г..

На 26 май кралските регалии ще бъдат върнати в Лондонската кула и ще бъдат изложени в изложба в „Jewel House“.

Скъпоценните камъни на короната са най-мощните символи на Британската монархия и имат дълбоко религиозно, историческо и културно значение. От очарователния им произход до използването им по време на церемонията по коронацията, „Jewel House“ ще представи богатата история на тази великолепна колекция с повече дълбочина и детайлност от всякога“, каза Чарлз Фарис, историк, цитиран от „People“.

Ето всичко, което трябва да знаете за короните, които ще бъдат използвани на предстоящата коронация на крал Чарлз и кралица Камила. Чарлз ще бъде коронясан с короната на Свети Едуард, която е създадена за първи път за Чарлз II през 1661 г. и е заместител на предишната корона, която е била претопена през 1649 г. Според двореца се смята, че оригиналът датира от кралския светец от 11-ти век, Едуард Изповедника, който е последният англосаксонски крал на Англия.

Снимка: Getty Images

Подновената корона на Свети Едуард има кадифена шапка с лента от хермелин и масивна златна рамка. Покрита е с рубини, аметисти, сапфири, гранати, топази и турмалини. Короната е поръчана на кралския златар Робърт Вайнер и включва елементи от оригиналния дизайн, като има четири кръста – тип Пате и четири лилии, както и две арки. Короната се пази за коронации и последно е използвана от покойната кралица Елизабет II.

След като Чарлз бъде коронован с короната на Св. Едуард, той ще я смени с по-често използваната имперска държавна корона, с която ще напусне церемонията. Имперската държавна корона също беше носена от кралицата за нейната коронация и за последен път беше видяна върху ковчега ѝ на погребението ѝ през септември. 

Снимка: Getty Images

Според уебсайта на „Historical Royal Palace’s“ украшението е поръчано за първи път през 1838 г. за коронацията на кралица Виктория. Зашеметяващата корона съдържа четвъртия по големина полиран диамант в света, „Кулинан II“, с тегло 317,4 карата. (Първоначално камъкът е бил част от диаманта Кулинан, който е открит в Африка през 1905 г. и е тежал цели 3601 карата.)

Над „Кулинан II“ стои спиращият дъха рубин на Черния принц, един от най-старите предмети в семейната колекция от коронни бижута. Главата също е украсена с допълнителни четири рубина, 11 изумруда, 17 сапфира, 269 перли и повече от 2500 по-малки диаманта.

Кралската корона беше едно от най-известните произведения на изкуството на кралица Елизабет и всяка година монархът я слагаше за тържественото откриване на парламента. Когато не се използва, Имперската държавна корона е стриктно охранявана в Лондонската кула, където е централна част от изложбата на „Crown Jewels“.

Що се отнася до Камила, Бъкингамският дворец обяви, че кралицата-консорт ще носи короната на кралица Мери, която включва 2200 диаманта и е била носена от кралица Мери, когато тя участва в коронацията заедно със съпруга си, крал Джордж V, през 1911 г. – бабата и дядото на Елизабет Втора. 

Като знак на почит към покойната кралица Елизабет, диадемата ще бъде преправена с диамантите „Кулинан“ III, IV и V, които са част от известния диамант „Кулинан“, най-големият откриван някога. Бижутата са били част от личната колекция на Лилибет и често са били носени като брошки.

Бъкингамският дворец също обяви, че четири от осемте подвижни арки ще бъдат премахнати от короната на кралица Мери, за да създадат „различно впечатление от времето, когато короната е била носена от кралица Мери на коронацията през 1911 г“. Кралица Мери носеше короната без арките на коронацията на сина си, крал Джордж VI, през 1937 г.

Централният елемент на короната е диамантът „Koh-i-Nûr“, внесен във Великобритания от Източноиндийската компания, който е бил обект на искове за собственост в Индия, Пакистан и Афганистан. 

Източни: Дир.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *