Ролята на магнезия в бременността и след раждането

Магнезият е минерал, част от необходимите вещества в организма ни, който участва или контролира редица процеси, като регулация на кръвната захар, функцията на нервите, производството на енергия и дори синтеза на ДНК.

Въпреки, че се намира в много храни, с модерния начин на живот на засилен стрес, намалена физическа активност и все по-чест прием на обработени храни (fast foods), много хора започват да проявяват признаци на магнезиев дефицит. Обикновено те се изразяват в: загуба на апетит, гадене и повръщане, замаяност и слабост до треперене, тръпнене на мускулите и мравучкане по кожата, мускулни крампи, безсъние.

Дълги периоди на магнезиев дефицит може да доведе до здравословни проблеми като повишено кръвно налягане, диабет, остеопороза и мигрена. Дори и да не е самостоятелна причина за тези състояния, той може да ускори проявлението им или да ги влоши.

Ето как човешкото лице издава недостиг на витамин Д

Магнезиев дефицит в бременността

Бременност е период от жизнения цикъл на жената, която е свързана с драстични промени и адаптация при всички системи. Усвояването на веществата, метаболизма, хормоните, енергийният разход, всички те започват да функционират съобразно нуждите на плода, като превръщат тялото на майката в доставчик на необходимите вещества. Стига тя да ги има.

Много жени влизат в бременността с дефицити на хранителни вещества, други – със съпътстващи заболявания. Специалистите мониторират състоянието им и контролират процесите, за да приспособят организма им към промените и нуждите на бременността. Освен витамините, има някои „класически“ минерали, които в този период стават дефицитни дори при здрави жени. Най-често това са желязото, калция, фолатът, калият и магнезият.

Бременните имат завишен риск от развитие на магнезиев дефицит.

Такъв дефицит може да се отрази не само на майката, но и на фетуса, а в последствие – и на бебето след раждане. Най-честите усложнения възникват по отношение на феталния растеж и могат да доведат до преждевременно раждане.

Макар и симптомите при магнезиев дефицит да са сходни на тези, в общия случай, в бременността най-ясно изразени са крампите в прасците, коремната болка, сърцебиенето и общата умора.

Как да изберем подходящия магнезий?

Магнезият като добавка се предлага в различни форми – магнезиев цитрат, глицинат, глюконат, хлорид, лактат, малат, таурат, сулфат и магнезиев оксид.

Всяка форма има свои предимства и недостатъци, изразени в странични ефекти. Бионаличността и абсорбцията (усвоимостта) са това, което ги отличава и ги прави подходящи за едно или друго медицинско състояние. Но трябва да се има предвид, че във високи дози магнезият може да е токсичен, както и че си взаимодейства с някои антибиотици и приемът му трябва да е консултиран с медицински специалист. За всички останали случаи, добавката с магнезий трябва да се съобрази с нуждите на организма и неговите реакции спрямо него.

Магнезиевият глицинат е една от формите, които се усвояват от организма и му предоставят най-висока бионаличност. Той е подходящ при дългосрочен или тежък магнезиев дефицит и е добре да се приема под лекарско предписание. Сходен е ефектът и на магнезиевият глюконат, но при него съществува по-голям риск от диария като страничен ефект при по-дълъг прием.

Магнезиевият лактат се абсорбира по-лесно в червата и е подходящ при хора с чувствителен гастроинтестинален тракт.

Магнезиевият малат има висока бионаличност, но все още няма категорични данни за по-бързото му абсорбиране в единична доза. За минимизиране на страничните ефекти се препоръчва с добавка на витаминен комплекс. Вместо него, по-лесно се абсорбира магнезиевият цитрат, но той е с най-висок риск от възникване на диария като страничен ефект.

Магнезиевият хлорид и сулфат са форми на магнезий, които се прилагат през кожата под формата на олио, гел или соли. Те са отличен начин за поддържане на дневен минерален баланс, когато няма изявена магнезиева недостатъчност.

Магнезиевият таурат има отношение към сърдечносъдовата система и за него се знае, че може да понижи артериалното налягане. Когато става дума за прееклампсия или за завишен риск на това състояние, магнезият сам по себе си не може да бъде основен избор на терапия и трябва да бъде съобразен с лекарските препоръки за цялостно лечение. Въпреки това има клинични данни, които показват, че приемът на магнезий в хода на бременността може да намали риска от прееклампсия.

Магнезиевият оксид се намира в много хранителни продукти и е най-естествената биологична форма на магнезий. Тя се толерира добре от организма и има меко действие, което го прави подходящ за деликатния период на бременността. За съжаление абсорбцията му е по-ниска от останалите форми, затова при приема му не се очакват странични ефекти.

5 храни избавят спортисти и бременни от мускулните крампи

За какво още помага магнезия като добавка?

Снимка: iStock by Getty

Повечето бременни в различните периоди на бременността се оплакват от завишени киселини, констипация, главоболие, тревожност, повишена кръвна захар (особено, ако изпитват засилен апетит към въглехидратни храни).

Киселини. Киселините в бременността са изключително силни, неприятни и неподатливи на стандартните антиацидни средства. Те могат да възникнат както в началото на бременността, така и в дните преди раждането. Неорганичната сол на магнезиевият оксид ефективно отстранява този неприятен ефект и спомага храносмилането. Съществуват форми на магнезий, както вече описахме, които ефективно елиминират този неприятен симптом.

Констипация. Много от бременните се оплакват от дълги периоди на констипация. В зависимост от тежестта на симптома, бременната може да избере подходящата форма на магнезий, възползвайки се именно от страничните му ефекти, без опасение, че те ще предизвикат диария. Механизмът, по който някои форми на магнезий действат, е свързан с ефекта на осмоза, който се състои в изтегляне на водата в червата, предизвиквайки лек слабителен ефект, който се ползва с еднаква ефективност както при възрастни, така и при деца.

Главоболие. Заради резките хормонални промени, много от бременните се оплакват от дифузно или остро главоболие с различна продължителност. Друга причина за активиране на мигрена или остро главоболие може да бъде и магнезиевият дефицит, тъй като магнезият е необходим за правилното функциониране на нервните клетки.

Стрес и тревожност. Тези два психосоматични фактора са изключително изявени в периода на бременността. Те могат да изхождат от стила на живот и междучовешките отношения, от емоционалното напрежение при проследяването на бременността, от тревогите покрай новата адаптация, но може и да са изява на хормонални промени, които се отразяват на дялове в мозъка, отговорни за настроението, нагласата и оптимизма.

Магнезиевият играе важна роля в потискането на стресовите хормони. Множество изследване показват зависимостта от дневния прием на магнезий и намаляване нивото на стрес и тревожност. Комбиниран с вит. В6, той оказва благоприятно влияние и при предменструалния синдром.

Когато стресът е в основата на разстройство в съня, приемът на магнезий осигурява стабилна нощна почивка с дълга продължителност във фазата на дълбок сън, където всъщност се осъществява същинското отпочиване и възстановяване на организма от натрупаните токсични отпадни белтъци (бета-амилоиди и тао-протеини) в мозъка.

Кръвна захар. Някои форми на магнезий имат клинични данни за намаляване на нивата на кръвна захар при бременни с предиабет и диабет. В периода на бременността много жени прибягват до приема на храна с високо съдържание на въглехидрати, поради нуждата на организма от допълнителни енергийни доставки. За жените с нарушен метаболизъм или онези, които в бременността качват повече килограми, приемът на магнезий ще защити организма от вредните ефекти на въглехидратното хранене и ще спомогне за по-бързото възстановяване след раждането.

Трябва да пробвате: 7 ефективни начини да победите бръчките

Магнезий след раждане и по време на кърмене

Тъй като има отношение към работата на мускулатурата, приемът на магнезий след раждане спомага за по-бързото прибиране и възстановяване на матката, но също и намалява болката при маточните контракции в периода на ранното кърмене.

Стресовите хормони, особено адреналина, имат важна роля в намаляването продукцията на мляко. Всеки е чувал за случаи при жени, чиято лактация рязко спира в моменти на стрес или притеснения. В това отношение магнезият има не само защитна роля, но и спомага за по-бързото регулиране на количеството кърма в първите 4 месеца от кърменето.

Магнезият, както и споменатите други минерали и комплексни витамини играят незаменима роля в периода на бременност. Трябва да се има предвид, че феталното развитие е процес на постоянни нужди и отлагането на приема на един или друг елемент може да окаже неблагоприятно последствие в растежа и развитието на плода. В дневните препоръчителни дози, всички те могат да бъдат избегнати, без да се налага това да се контролира от постоянни лабораторни изследвания. Опасност от предозиране има само тогава, когато не са спазени указанията за прием или отделните елементи се приемат несъобразено дълго време без нужда. Добрата новина е, че трудно може да се предозира плода, защото той си набавя точното количество, от което има нужда. Неблагоприятните ефекти остават основно за майката.

Източник: Дир.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *