Природата ударила най-силно сливите и черешите

Тази година имаше много сериозни природни катаклизми в района на Североизточна България, за което сме уведомили както обществото, така и Министерство на земеделието. В Централна България, в района на Сливен, част от района Димитровград, Хасково също претърпяхме сериозни щети по трайните насаждения, по-точно сливи, череши, ранни кайсии, праскови, и смятам, че при голяма част от това производство, особено за района на Сливен, ще бъде обявена нулева година. Това каза днес пред журналисти Цветан Цеков от Национална браншова камара „Плодове и зеленчуци“, цитиран от БТА.

По думите му що се отнася до по-късно цъфтящите трайни насаждения като ябълки и круши не се очакват такива проблеми. Черешите в Кюстендил са защитени на 90-95 процента.

Топ 12 на плодовете за перфектен имунитет

Най-големият удар от природата е по сливите и черешите в Североизточна България, изтъкна Цеков.

„В момента сме в активен сезон, със сериозни метеорологични предизвикателства, свързани с градушки, вихрушки, и всеки един ден при нас е проблем по отношение на защитата на нашето производство, тъй като това е „завод на открито“ и неслучайно нашият сектор е обявен за уязвим. Вече всяка година получаваме удари в резултат на климатичните промени“, отбеляза Цеков и предупреди, че докато производителите реколтират продукцията си, могат да претърпят още много такива неприятни изненади.

Цеков изрази притеснението на бранша и от решението на Европейската комисия за удължаване на сроковете за внос от трети държави като Украйна и Молдова.

„Ние работим на едни и същи пазари и когато те дъмпингират цените, ние не можем да реализираме продукцията си за експорт, а в същото време по трети канали, в резултат на некачествения контрол по границите, тази стока влиза в България“, коментира шефът на браншовата камара. Той допълни, че производителите на плодове и зеленчуци у нас не са равнопоставени на пазара и всеки ден получават удари – от една страна от климата, а от друга – от пазарните политики.

Източник: Дир.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *