Киселото мляко и фибрите пазят от рак на белия дроб

Наскоро направен анализ, проверил дали консумирането на диетични фибри и кисело мляко може да бъде свързано с по-нисък риск от развитие на рак на белия дроб. Може би е изненадващо, но екипът, провел изследването, заключил, че е така.

Скорошна публикация в списанието “ДЖАМА Онкология” търси връзка между режима на хранене и рака на белия дроб. По-специално, екипът се фокусирал върху две храни: пребиотик и пробиотик. Пребиотиците са съединения, които подкрепят растежа на чревните бактерии.

Диетичното влакно, което се съдържа в плодовете, зеленчуците, зърната и ядките, е първичният пребиотик в нашата храна. 

Суперхрани, които забавят стареенето след 40

Пробиотичните храни съдържат микроорганизми. Една от най-често употребяваната пробиотична храна е киселото мляко. През последните години ролите на чревните бактерии, пробиотиците и пребиотиците за здравето получиха голямо внимание от страна на учените. Авторите на най-новото проучване обясняват: “Изследвания са съобщили за асоциации, че киселото мляко или фибрите намаляват рисковете от различни заболявания, включително метаболитни нарушения, сърдечносъдови болести, стомашно-чревен рак и преждевременна смърт”, пише на сайта medicalnewstoday.com 

Червата и белите дробове

Въпреки че изглежда изненадващо, че чревните бактерии и здравето на белите дробове могат да бъдат свързани, доказателства за тази асоциация има. Например, наскоро проведено проучване установило, че чревните бактерии играят роля в белодробното възпаление.

Неговите автори обясняват как метаболитите, произведени от бактерии, като например късите верижни мастни киселини, могат да потискат възпалението в белите дробове. 

Други изследвания са показали връзки между консумацията на фибри и подобрената белодробна функция.

Въпреки че доказателствата за връзките между чревната бактерия и здравето на белия дроб се засилват, изследователите в новото проучване пишат, че  “преките доказателства, свързващи приемането на хранителни фибри и риска от рак на белия дроб, са оскъдни”.

Дори са малко проучванията, които са изследвали връзката между киселото мляко и здравето на белите дробове.

За да запълни тази празнота, екипът извършил сборен анализ, който включвал повече от 1 440 000 души от Съединените щати, Европа и Азия. Изследователите събрали информация за диетата на всеки участник. Тези данни им позволили да изчислят количеството кисело мляко и фибри, консумирани от участниците.

Те също така взели предвид други фактори, които играят роля в развитието на рака на белия дроб, включително възраст, етническа принадлежност, образование, затлъстяване и тютюнопушене.

Намаляване на риска от рак на белия дроб

Продължителността на проследяването е била 8 години, а през това време 18 882 участници са развили рак на белия дроб. Авторите заключили, че: “Фибрите и киселото мляко са обратно пропорционално свързани с рака на белия дроб”.

Хората, които консумират фибри, са имали 17% по-нисък риск от развитие на рак на белия дроб от тези, които ядат най-малко фибри.

По същия начин хората, които консумират най-много кисело мляко, имат 19% по-нисък риск от развитие на рак на белия дроб от тези, които не приемат този продукт. Дори участниците, които консумират само малко количество кисело мляко, са с 15% по-нисък риск от развитие на рак на белия дроб от тези, които не го хапват въобще.

Тези, които консумират големи количества фибри и кисело мляко, са с 33% по-нисък риск от рак на белия дроб, отколкото други, които не приемат тези продукти. 

Мляко в пластмасова бутилка… Вредно ли е?

Сили и ограничения

Двете най-големи силни страни на това проучване са голямото количество данни и фактът, че изследователите са проучили широк спектър от фактори в техния анализ. Въпреки това е имало някои ограничения. Например те не са имали подробна информация за източниците на диетични фибри, които се консумират от участниците, като зърна, плодове или зеленчуци. 

По същия начин, те не са имали информация за вида на киселото мляко, бактериалните щамове, които съдържа или неговото захарно съдържание. Изследователите също така отбелязват, че ползите от приема на диетични фибри и кисело мляко не са значими за азиатското и тъмнокожото население.

Те смятат, че това може да се дължи на по-малките размери на представителната извадка. Те обаче обясняват, че “е необходимо допълнително разследване сред тези популации”. 

Източник: Zdrave.to

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *