Редовното използване на слабително повишава риска от деменция

Оказва се, че редовното използване на безрецептурни слабителни действително е свързано със значително повишаване на риска от деменция, особено сред тези, които приемат няколко вида наведнъж. Това се вижда и от проучване, проведено от експерти от Британската биобанка сред тези, които са съобщили за редовна употреба на слабителни.

Станало ясно, че рискът от развитие на деменция сред изследваните 500 000 възрастни бил средно с 51% по-висок, в сравнение с хората, които не приемат слабителни средства. Учените твърдят, че редовното използване на слабителни препарати може да промени чревния микробиом, тъй като влияят на предаването на нервните сигнали от червата към мозъка и увеличават изработката на чревни токсини.

Както вече е известно, чревната микрофлора като екосистема от микроорганизми, обитаващи храносмилателния тракт, оказва ключово влияние на имунитета и здравето. Но състоянието на червата при жените в менопауза се влошава заради понижаване нивото на хормоните.

Намаляването на нивото на хормоните може да наруши чревния баланс и да доведе до редица проблеми като увеличаване на мастните отлагания, забавяне на метаболизма, резистентност към инсулина. Съгласно изследването немедикаментозно средство, подобряващо здравето на червата, може да са сините сливи. 

С масло от грейпфрут отслабването е възможно

„Жените в менопауза и постенопауза, които искат да помогнат на червата си и на общото си здраве, непременно да хапват сини сливи. Предишни изследвания също са потвърдили преимуществата на този плод. Става дума за сушени сини сливи“, заявява водещият експерт на проекта проф. Мери Джейн де Соуза. 

В рамките на изследването 143 жени на възраст от 55 до 75 години били разделени на три групи: участничките в първата изяждали по 50 г сушени сини сливи на ден, във втората – 100 г, а третата контролна група не консумирала сушени сини сливи.

Резултатите: след година в чревния  микробиом на жените, консумирали сини сливи, се наблюдавали значителни промени, основната от която била увеличаването на популацията на специфична бактерия. Именно тя в храносмилателния тракт се асоциира с различните аспекти на доброто здраве.

В частност, благодарение действието на фенолните съединения в сините сливи върху чревния микробиом, се подобрява състоянието на костната тъкан. 

На свой ред изобилието от съединителна тъкан в сливите спомага за добра перисталтика, обезпечавайки профилактика на запека – още един от характерните проблеми през менопаузата.

Източник: Zdrave.to

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *