Ако имате камъни в жлъчката, избягвайте доматите

Световната здравна организация препоръчва на всеки от нас да консумира на ден не по-малко от 400 г плодове и зеленчуци.

Експерти посочиха през колко часа трябва да ядем, за да сме здрави

Тази препоръка е основа на здравословното хранене. Плодовете и зеленчуците съдържат много витамини, важни за здравето минерали и микроелементи. Те съдържат съединителна тъкан, толкова важна за храносмилането ни.

Но както и всеки друг полезен продукт, плодовете и зеленчуците също имат своите противопоказания. Те могат да въздействат негативно на нашето здраве и трябва да познаваме техните особености.

Това в най-голяма степен касае хората, които страдат от хронични заболявания или имат предразположеност към тях. Специалистите съветват да внимаваме, преди да посегнем към някой плод или зеленчук и да помислим дали нямаме противопоказания точно към тях. 

Всъщност, те обясняват, че не може да се даде еднозначен отговор на въпроса какъв плод или зеленчук е нужно да премахнете от менюто си и кои плодове и зеленчуци могат да се окажат вредни. Всичко зависи от ситуацията, от индивидуалните особености на човешкия организъм, от неговите хронични заболявания, от наличието на хранителна алергия или непоносимост, и не на последно място – от това какво количество може да изяде от един или друг плод или зеленчук определен човек. 

Ако той страда от захарен диабет, трябва да се откаже от сливите, гроздето и цариградското грозде. Ако има жлъчно-каменна болест, да не консумира домати. Хората с болен черен дроб да намалят до минимум консумацията на кайсии. Касисът пък е пртивопоказен при повишена гъстота на кръвта. 

Кога и за кого са противопоказни плодовете? 

• Първо, избягвайте плодовете, ако имате непоносимост към фруктозата.

• Второ, неограничената употреба на плодове може да доведе до процеси на ферментация, дискомфорт и болки в областта на стомашно-чревния тракт, както и обостряне на гастрита и язвата. Това се отнася за всички плодове. 

• Зимата наближава, а както сме свикнали, тогава наблягаме на мандарините. Специалистите предупреждават, че прекалената консумация на цитрусови плодове може да нанесе сериозна вреда на зъбния емайл, тъй като съдържат много киселини. Разбира се, те трябва да се употребяват предпазливо и при заболявания на стомаха и червата. 

• При повишена съсирваемост на кръвта и тромбообразуване, най-добре не посягайте към банани, нар, киви, къпини и боровинки.

• При язвена болест на стомаха и гастрит специалистите препоръчват да се въздържате от грозде, сливи, праскови и дини.

• При заболявания на червата е най-добре да изключите от менюто си грейпфрута, лимоните, пъпешите, нара, гроздето.

• Ако получавате често отоци и задържате течности в организма, с голяма предпазливост посягайте към дините, пъпешите и гроздето.  

• Във всички случаи не изяждайте повече от 2-3 плода на ден за жените и 3-4 за мъжете. Но непременно проверявайте гликемичния индекс на плода. Освен това, е желателно да хапвате плодове през първата половина от деня.

Токсиколози алармират: Лепкавите плодове и зеленчуци са бъкани с ГМО!

Кога и за кого са противопоказни зеленчуците?

• При заболявания на черния дроб и жлъчния мехур не употребявайте тъмнозелени листни зеленчуци (спанак, киселец), зелен и кромид лук, чесън. Защото в тези продукти се съдържат киселини и масла, дразнещи чернодробните клетки, което в крайна сметка може да доведе до образуване на камъни в жлъчката.

• При панкреатит се старайте да не употребявате мариновани и накладени зеленчуци, всъщност не се препоръчват и сурови зеленчуци и плодове при това заболяване. Желателно е те да бъдат термично обработени, най-добре задушени или запечени с минимално количество масло или съвсем без него. Добре се отразяват и зеленчуци, приготвени на пара, задушени.  

• При повишена съсирваемост на кръвта и тромбообразуване се налага да се въздържате от броколи и различни листни зеленчуци, като магданоз, спанак, босилек, както и пекинско зеле.

Най-добрият вариант е да се консултирате със специалист, ако възникнат здравословни проблеми, за да обсъдите детайлно какви и колко плодове и зеленчуци можете да консумирате. 

Източник: Zdrave.to

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *