Никога не правете тези неща преди лягане, страшно вредни са!

Сънят е едно от най-важните неща, за да сме здрави. Повечето от нас не осъзнават обаче, че има голямо значение не само от продължителността, но и от качеството на съня.

По света учените ежедневно правят проучвания какво е необходимо, за да може тялото ни да си почине най-ефективно и на следващия ден да сме свежи и работоспособни.

Защо зъбите понякога стават жълти и как да си помогнете

Например Колин Еспи, професор в катедрата по клинична неврология в Нуфийлд в Университета в Оксфорд и съосновател на Sleepio, дава някои отговори на въпроса кое е най-вредното нещо преди лягане. 

Много от нас имат лоши навици за сън  – дали скролваме до безкрай на мобилните си телефони, прекалено сме погълнати от някоя книга или просто ни мързи да станем и да изгасим осветлението.

„Всяка дейност, която би довела до повишаване на нивата на стрес, може да повлияе на добрия сън“, казва той пред The Independent. „Като правило, всичко, което може да причини прекомерно безпокойство или отделяне на хормоните на стреса, води до невъзможност да заспим и пречи на здравословния нощен сън.“

Никога не мийте косата си така, съсипвате я!

Това означава, че на хората, които се взират в своите смартфони или таблети точно преди лягане, е възможно да им отнеме до час повече да заспят, отколкото на тези, които избират по-релаксираща дейност.

Ученият препоръчва да се избягват всякакви стимулиращи активности преди да се опитаме да заспим.

„Важно е да си изградите рутина – час до час и половина преди лягане да не вършите никаква работа, да избягвате стимулиращи дейности, като например напрягащи упражнения, да изключите всякакви електронни устройства и да отделите време да се отпуснете“, казва той.

Професор Еспи също предупреждава, че дейностите, които влияят на съня, могат да варират, в зависимост от нашата индивидуалност. Например за онези, на които книгите действат обсебващо, когато четат, и намират за трудно да ги оставят, може да се окаже, че четенето преди лягане не е най-добрият избор.

Източник: Zdrave.to

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *