Котките използват мъркането, за да манипулират хората

Британски учени са направили изследване, в което са установили, че котките могат да мъркат по различни начини в зависимост от определени нужди – способност, помагаща им да манипулират хората, пише списание „BBC Science Focus“.

Лорън Финк, специалист по тези животни в „International Cat Care“, казва, че зоопсихолозите са изследвали акустичните свойства на звуците, издавани от котките. Оказало се, че мъркането им, когато просят храна от стопаните си, е различно от това, когато ги галят.

Искането на храна се възприема като по-належащо и не толкова приятно като звучене. То включва високочестотни звуци, които наподобяват плача на новородените„, посочва специалистката.

Според зоопсихолозите молбата „Нахрани ме“ на домашните любимци обаче е замаскирана в нещо, което може да звучи като приятно мъркане, пише БТА.

Викането, вложено в сигнала, който сме склонни да свързваме със задоволство, е доста фино средство за получаване на отговор, и мъркането-молба вероятно е по-приемливо за хората, отколкото откритото мяукане„, казва авторът на изследването д-р Карън Маккомб.

Снимка: iStock by Getty Images

Източник: Дир.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *