Една ябълка на ден преустановява загубата на памет

Изследователи открили, че функцията на паметта при възрастни хора с недобро хранене в началото на експеримента се подобрила, след като започнали да употребяват по 500 мг флавоноли на ден във вид на добавки. В изследването взели участие повече от 3 500 здрави възрастни на около 71 години.

Те приемали хранителна добавка по 500 мг или плацебо в продължение на 3 години. През този период се подлагали на тестове за памет и попълвали анкети за начина на хранене. Изследователите заявяват, че показателите на паметта се подобрили до известна степен при тези, които приемали флавоноли.

Полезни рецепти за детоксикация на тялото

Но най-значително подобрение се отбелязало при онези участнници в експеримента, които в началото на изследването били с ниско ниво на употреба на флавоноли. „Флавонолите не действат на хората, които нямат такъв дефицит, но за онези с ниска употреба на продукти, богати на феноли, може да подобри функцията на тяхната памет“, казва неврологът Александър Алехин, коментирайки въпросното изследване. 

В крайна сметка резултатите предполагат, че в менюто на възрастните хора трябва да има оптимално количество флавоноли – около 500 мг на ден. „Това действително е важно изследване, показващо, че дозата флавоноиди, наричани флавоноли, присъстваща в чая, какаото, ябълките, горските ягоди, е ключ към подобряване на паметта при стареене на мозъка.

Дозата, необходима за подобряване здравето на мозъка, е лесно достижима – например чашка чай, 2 порции горски плодове и 1 ябълка на ден правят около 500 мг флавоноиди.“ 

Източник: Zdrave.to

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *